Hlavní obsah

Turisté si v Benátkách uvařili kávu na schodech. Dostali tučnou pokutu

Foto: Twitter.com/comunevenezia

Turisté dostali pokutu 24 000 korun kvůli „pikniku“ na místě, které k tomu není vyhrazeno.

Reklama

Dva němečtí turisté dostali pokutu 950 eur (24 000 korun) a museli opustit Benátky poté, co si na cestovním vařiči připravili kávu na schodech mostu Ponte di Rialto – nejstaršího ze čtyř přes benátský kanál Canal Grande.

Článek

Německý turista dostal pokutu 600 a turistka 350 eur kvůli pořádání pikniku na místě, které k tomu není vyhrazené. Následně byli vyzváni k opuštění města.

Jejich chování policii nahlásil kolemjdoucí. „Benátky musí být respektovány. Ti nezdvořilí lidé, kteří si myslí, že přijdou do města a budou si dělat, co se jim zachce, musí pochopit, že díky místní policii budou potrestáni a vykázáni,“ řekl benátský starosta Luigi Brugnaro. „Od nynějška neukázněné turisty budeme také hlásit velvyslanectvím a konzulátům zemí, odkud pocházejí,“ dodal.

V Benátkách od června platí mnoho nových zákazů. Například se nesmí jíst na ulicích na místech, která k tomu nejsou vyhrazená. Platí zákaz plavání v benátských kanálech, jízda na kole, není dovoleno chodit po městě bez oblečení s odhalenou hrudí nebo v bikinách a je také zakázané krmení holubů. Restrikce byly zavedeny poté, co si místní stěžovali na špatné chování turistů.

Benátky dlouhodobě bojují s velkým množstvím návštěvníků, kteří si chtějí historické město prohlédnout. Mnohonásobně převyšují počet obyvatel a úzké uličky jsou v době hlavní turistické sezony téměř neprůchodné.

Foto: Twitter.com/comunevenezia

Dvojice byla požádána, aby Benátky opustila.

Ročně Benátky podle webu Independent navštíví asi 30 milionů turistů, z toho 14 milionů zůstane jen na jeden den. Stálých obyvatel mají podle odhadů pouze 54 tisíc.

Davy jsou obzvlášť velké, když v přístavu zakotví výletní lodě s tisíci turisty na palubě. Ty jsou v posledních měsících terčem kritiky. V červnu tam výletní loď narazila do mola a člunu s turisty, čtyři lidé se při tom zranili. K podobnému incidentu došlo i na začátku července, výletní loď se tehdy menší jachtě vyhnula na poslední chvíli.

Ekologové tvrdí, že plující kolosy přispívají k erozi základů města, které i s lagunou figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO.

Návštěvníci Benátek si od roku 2022 budou muset navíc svůj pobyt v oblíbeném městě na laguně rezervovat – dostane se do něj jen omezený počet turistů. Starosta Luigi Brugnaro upřesnil, že „nikomu nebude bráněno do města vstoupit, ale pro ty, co se neohlásí předem, to bude komplikovanější".

Ve všední dny se za vstup bude platit šest eur (153 Kč), v rušnější dny osm nebo deset eur (245 Kč nebo 255 Kč). Úřady počítají s výjimkami – například pro ty, kteří v regionu bydlí. Pro letošek bylo stanoveno jednotné vstupné tři eura (77 Kč), turisté se prozatím předem hlásit nemusí.

Loni v létě dokonce vyšlo do ulic na protest proti turistickému průmyslu kolem dvou tisíc místních. Město o možnosti regulace počtu turistů jedná už roky. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

Reklama

Doporučované