Hlavní obsah

Týden bude větrný, na horách může vichr v nárazech dosahovat až 160 km/h

Větrný speciál meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

V průběhu středy nabyde vítr rychlosti 9 až 10 metrů za sekundu, nárazy budou kolem 15 až 20 metrů za sekundu. Na horách, zejména na severu, dosáhne rychlosti 20 až 25 metrů za sekundu, v nárazech 40 až 45 metrů za sekundu.

Článek

Českou republiku zasáhne uprostřed týdne silný vítr. Nejsilnější bude ve středu. Souvisí to s hlubokou tlakovou níží, která se nachází nad Pobaltím. V jejím týlu se utváří velmi silný tlakový gradient, a v důsledku tohoto gradientu k nám bude od severozápadu proudit velice silný nárazový vítr. V úterý ráno bude ještě slabý, ale v průběhu dne zesílí na 7 až 8 metrů za sekundu, též se objeví i nárazy.

Zesilování bude pokračovat i v noci na středu. V průběhu středy nabyde rychlosti 9 až 10 metrů za sekundu, nárazy budou kolem 15 až 20 metrů za sekundu. Na horách, zejména na severu, dosáhne rychlosti 20 až 25 metrů za sekundu, v nárazech 40 až 45 metrů za sekundu.

V noci na čtvrtek přijde čerstvé proudění. Ve čtvrtek vítr zeslábne, lze očekávat rychlost okolo 7 metrů za sekundu, v nárazech okolo 14 metrů za sekundu. V pátek se situace uklidní, jihozápadní vítr povane pouze v rychlosti dvou metrů za sekundu.

Reklama

Související témata:

Doporučované