Hlavní obsah

Týden před prázdninami policie vyrazila na silnice. Vzrostl počet tragických nehod

Policisté se zaměřují na hlavní tahy a silnice, kde se dá kvůli prázdninám očekávat vyšší provoz.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od pátku hlídky kontrolují automobily na silnicích. Zaměřují se na rychlost, požití alkoholu a na to, zda se šofér plně věnuje řízení.

Článek

O týden dříve začíná letní dopravně bezpečnostní akce. Obvykle policisté ve velkém vyrážejí na silnice ve chvíli, kdy si děti převezmou vysvědčení a začnou prázdniny. Letos reagují na nepříznivý trend – nehodovost roste.

Od ledna do května zemřelo na cestách o 25 lidí více než za stejné období loni, kdy o život přišlo za prvních pět měsíců 161 lidí. Jde o meziroční nárůst o 15,5 procenta. V loňském roce došlo podle policejních statistik k nejmenšímu počtu úmrtí na českých silnicích.

Celkový počet nehod vzrostl v porovnání z roku 2017 o 624 nehod. A hmotná škoda vzrostla o necelých 202 milionů korun.

Za nárůst nehod může podle policie i mimořádně teplé jarní počasí. Pěkné a teplé počasí totiž má nepříznivý vliv na koncentraci řidičů.

„Klasická letní sezona začíná už někdy v polovině června, proto byla zintenzivněna činnost policie již týden před prázdninami,“ vysvětluje Tomáš Lerch, šéf dopravní policie.

Reklama

Doporučované