Hlavní obsah

U někdejší bašty IS v Sýrii se našel hromadný hrob s nejméně 200 těly

U někdejší bašty IS v Sýrii se našel hromadný hrob s nejméně 200 těly.Video: AFP, Adam Ryšánek

 

Reklama

Poblíž města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta samozvaného Islámského státu (IS) v Sýrii, byl objeven hromadný hrob s přibližně 200 těly. Informovaly o tom dnes místní úřady a exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Článek

Některá těla nalezená u severosyrského města zjevně patřila lidem, kteří byli popraveni. Našlo se i pět těl v oranžové kombinéze, do jakých teroristé z IS oblékali rukojmí, uvedla agentura AFP.

Nejde o první takový hrob v oblasti. V únoru letošního roku exhumační tým odkryl na předměstí Rakky dosud největší masový hrob s odhadovaným počtem 3 500 obětí. Kolem syrského města bylo identifikováno osm dalších masových hrobů.

Takzvaný Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie chalífát. Vznikl v podmínkách komplikované syrské občanské války, kterou původně zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011.

Z Rakky organizaci Islámský stát v říjnu 2017 vytlačila arabsko-kurdská milice a na posledním zbytku území, v obci Baghúz na východě Sýrie, byl IS poražen letos v březnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované