Hlavní obsah

U Rafaje našli miliony uložené ve skříni. Stěžoval si na to, ale u žalobců neuspěl

Šéf ÚOHS Petr Rafaj neuspěl se svou stížností proti postupu vyšetřovatelů při policejním zásahu v jeho kanceláři a domě.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté si od šéfa Úřadu na ochranu hospodářské soutěže odnesli dokumenty i peníze.

Článek

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj neuspěl se svou stížností proti postupu vyšetřovatelů při policejním zásahu v jeho kanceláři a domě.

Policisté si letos v březnu v souvislosti s prověřováním kauzy, v níž figuruje i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebo ředitel firmy Kapsch Karel Feix, odnesli od Rafaje stovky dokumentů, flash disky a na několik hodinu mu zabavili také jeho mobil.

Deník Právo uvedl, že mu zajistili i zhruba dva miliony korun, které měl šéf ÚOHS po menších částkách zastrčené v obálkách ve skříni nebo v šatníku. Dosud z ničeho obviněn nebyl.

Stížnost, ve které si Rafaj na postup žalobců a policistů stěžoval, řešilo Nejvyšší státní zastupitelství.

„Z hlediska vytýkaných vad Nejvyšší státní zastupitelství neshledalo v postupu dozorového Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pochybení,“ řekl Seznamu mluvčí Petr Malý.

Prezident Zeman se setkal s předsedou ÚOHS.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Část podnětu, ve které si předseda ÚOHS stěžoval na policisty, podle Malého nespadalo do kompetence Nejvyššího státního zastupitelství. A tak se jí budou zabývat ještě žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Stížnostmi na postup policejního orgánu v této věci se průběžně zabývám, ale podrobnější informace s ohledem na stadium trestního řízení nemohu sdělovat,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík, který kauzu dozoruje.

V policejním dokumentu z případu, z něhož citoval deník Právo, se uvádí, že policisté podezřívají Rafaje z korupce. Šéf ÚOHS to již dříve odmítl s tím, že podle něj se prokáže, že správní řízení jeho úřadu nebyla nijak ovlivněna.

Krátce po policejním zásahu, jak již popsal Seznam, se Rafaj setkal také s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda ÚOHS při této schůzce řekl prezidentovi také o podrobnostech z policejního vyšetřování.

Podle zákona šéfa ÚOHS jmenuje a odvolává prezident na návrh vlády. Právě prezident Zeman se po zásahu policie Rafaje opakovaně zastal.

Reklama

Doporučované