Hlavní obsah

Uganda hlásí první případ eboly. Z Konga přišel nakažený pětiletý chlapec

V Kongu doposud zdravotníci zaznamenali 2000 nakažených.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Ebola se z Konga, kde evidují přes 2000 nakažených či podezření na nákazu, dostala do sousední Ugandy. Podle tiskových agentur to oznámila ugandská ministryně zdravotnictví Jane Acengová. Na tiskové konferenci uvedla, že jsou sledováni i další členové rodiny nakaženého chlapce, včetně dvou příbuzných, kteří vykazují příznaky eboly.

Článek

Podle sdělení Světové zdravotnické organizace (WHO) konžský chlapec infikovaný virem eboly přišel do Ugandy v neděli spolu s rodinou přes hraniční přechod Bwera. V tamním zdravotnickém zařízení se nyní také nachází. Zdravotníci v Kongu se několik měsíců snažili zabránit dalšímu šíření nemoci, hlavně přes hranice státu.

Světová zdravotnická organizace je také vystavena tlaku, aby současnou epidemii v Kongu, která je druhou nejhorší v historii země, prohlásila mimořádnou globální zdravotní událostí. V dubnu to experti WHO odmítli, i když připustili, že jde o „hluboce znepokojivou“ věc. Podle oficiálních informací WHO Uganda proti nákaze naočkovala okolo 4700 zdravotníků.

Od loňského srpna bylo doposud v Kongu více než 2000 potvrzených nebo pravděpodobných případů nakažení virem eboly. Téměř 1400 lidí tomuto onemocnění podlehlo. Od roku 2000 zažila Uganda už více epidemií eboly a jiných krvácivých horeček. Mezi lety 2013 a 2016 ebola v západní Africe zabila 11 310 lidí, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované