Hlavní obsah

Unikátní baroko, mystický Vyšehrad i zaplivané čtyřky. Svět Ireny Obermannové a Bereniky Kohoutové

Pořad Moje místa se spisovatelkou Irenou Obermannovou a herečkou Berenikou Kohoutovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tentokrát máme průvodkyně oblíbenými místy dvě: Autorku dvaadvaceti knížek a seriálů Irenu Obermannovou a její dceru, herečku a zpěvačku Bereniku Kohoutovou. Irena nás vezme do pražského Klementina i stylové kavárny v Nuslích, druhá do divadla a žižkovské hospody. Obě nás pak provedou krajem, který miluje už pátá generace jejich rodiny.

Článek

Miluje graffiti, proto nás Irena Obermannová vzala na cestu podél pražského Botiče, která je lemovaná tímto druhem výzdoby.

„Přemýšlela jsem o tom, že si jednu část ukradnu a dám si ji do obýváku. Dokonce jsem to měla domluvené s jedním kamarádem, ale pak jsem si představila, jak budeme kráčet s ukradeným plechem, a uvědomila jsem si, že už se asi nemůžu takhle chovat,“ směje se spisovatelka.

Doma skutečně graffiti nemá, jejímu obýváku místo něj vévodí zrestaurovaný gauč po mamince, která jí nedávno zemřela.

Intimní zpovědi: Rozvod, složité vztahy, vášeň pro práci? Co mají společného Irena Obermannová a Berenika Kohoutová:

Pořad Intimní zpovědi se spisovatelkou Irenou Obermannovou a herečkou Berenikou Kohoutovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

„Skoro všichni mě přesvědčovali, ať ho vyhodím, ale já se zatvrdila. Gauč je ještě po babičce a já na něm hrávala divadelní představení podle biblických příběhů, které mi vyprávěla. Panenka Barbie byla Ježíš Kristus a hrozně trpěla,“ vzpomíná spisovatelka na dětství.

V nuselském činžáku bydlí přes třicet let, neodstěhovala se po rozvodu, ani poté, co si její dcery pořídily vlastní domácnosti. Důvod, proč tu zůstává, není, že ji tady navštěvoval Václav Havel, ale že je závislá na výhledech z okna do přírody. „Jsem čtvrt hodiny od centra, ale pod okny mi šumí stromy a Botič,“ vysvětluje.

Její mladší dcera Berenika se odstěhovala na náměstí Jiřího z Poděbrad – zamilovala si to tu, když sem chodila za spolužačkou. Po rozpadu krátkého manželství se odstěhovala o kus dál, ale chodí sem ráda pořád.

„Miluji majestátní Plečnikův kostel, shody, na kterých si všichni dávají schůzky, zdejší trhy, na něž ráda vyrážím místo snídaně. Má to tu neuvěřitelný genius loci.“

Berenika Kohoutová má ráda i přelom Vinohrad a Žižkova. „Buržoazní Vinohrady s desítkami kaváren jsou nahoře a lámou se v zaplivaný Žižkov plný hospůdek. Kdo chce do zaplivané čtyřky, jde dolů, kdo na dobré víno, zamíří nahoru.“

Před deštěm jsme se schovali v žižkovské hospodě U Vystřelenýho oka. „Je pro mě výjimečná tím, že je undergrounďácká. Léta se tu scházejí štamgasti a já mám pocit, že sem nepatřím. Ale hrozně dobře se tu pije a k dobrému pivu tu mají jídla, která miluji, třeba sekanou s bramborovým salátem,“ libuje si.

Společně s oběma dámami jsme navštívili Vyšehrad – a to nejen proto, že Berenika tu hraje na letní scéně divadla Studia DVA. „Je to magické místo, navíc se ženskou energií kněžny Libuše,“ vysvětluje Irena. V pořadu prozradí, proč už sem nechodí běhat a jak se projevoval Bereničin herecký talent už v kočárku.

Druhý den natáčení jsme strávili v Kytlicích. Jak dlouho sem už rodina jezdí? Jaká tragédie se tu odehrála? Proč sem Irena zasadila děj svého posledního románu Jasnozřivost? Kdo Berenice tvrdil, že kytlická špína je zdravá? A co tu natočila Irenina druhá dcera, dokumentaristka Rozálie Kohoutová?

Pusťte si Moje místa s Irenou Obermannovou a Berenikou Kohoutovou v úvodu článku.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované