Hlavní obsah

Unikátní show v Praze i kůň za čtvrt miliardy. Je český parkur na vzestupu? Odpovídal nejlepší český jezdec

Podívejte se na rozhovor s nejlepším českým parkurovým jezdcem Alešem Opatrným.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Pražská O2 arena se změnila v nejsledovanější kolbiště na světě. Pražský finálový podnik prestižní světové série Global Champions Tour láká na závody, jaké světový parkur neviděl, a šokuje rekordně vysokými odměnami pro vítěze. Znamená světová akce v České republice také vzestup českého parkuru? Podívejte se na rozhovor s nejlepším českým jezdcem Alešem Opatrným.

Článek

Češi a parkur na top světové úrovni? Podobná slovní spojení platila jen do doby před druhou světovou válkou. Od roku 1936 žádný Čech na olympiádě nedokončil parkurový závod. Naděje, že se tohle všechno v nejbližší době obrátí k lepšímu, je schovaná ve stínu akce, která poutá pozornost celého světa.

Ve čtvrtek odpoledne v pražské O2 aréně odstartuje čtyřdenní závod, jaký světové jezdectví nepamatuje. Vůbec poprvé v historii se na jednom místě a vyřazovacím způsobem pojede finále celosezonní prestižní série Global Champions Tour. Praha se přidá mezi luxusní destinace jako Miami, Dauhá, či Šanghaj a nabídne vyvrcholení i historicky nejvyšší prize money, které mohou parkuroví jezdci vyhrát. Ostatně posuďte sami: mezi jezdce bude rozděleno dohromady téměř dvanáct milionů eur. Vítězný tým si rozdělí 3 miliony eur, vítěz individuálního závodu shrábne 1,25 milionu eur.

Luxusní podmínky nalákaly do Prahy největší světovou špičku, ty nejlepší jezdce z nejlepších. A mezi nimi se v kolbišti O2 areny objeví i dva Češi a dvě olympijské naděje. Teprve dvaadvacetiletá Anna Kellnerová a sedmatřicetiletý Aleš Opatrný, aktuálně nejlepší český jezdec.

„Jsem u koní odmalička a tenhle závod, to je něco neuvěřitelného. Lidi v Praze uvidí skvělý sport. Je to, jako byste šli na formuli 1. Uvidíte ty nejlepší jezdce a koně na světě, navíc v úplně nové soutěži. My (Češi) máme dva poslední roky možnost startovat v sérii Global Champions Tour a jsou to nejtěžší parkury. Příští rok máme kvalifikaci na olympiádu, díky těmhle závodům máme skvělou šanci se připravit,“ říká Aleš Opatrný.

Za vstupem českého parkuru do světové série stojí nejbohatší Čech Petr Kellner, otec nadějné české závodnice. A že to s parkurem myslí vážně, potvrzuje i poslední zpráva: O2 arena, jenž rovněž spadá do portfolia jeho PPF, bude finále Global Champions League hostit i příští rok.

To už Češi, včetně Anny Kellnerové, za sebou budou mít i kvalifikaci na olympiádu do Tokia. Opatrnému kvalifikace už dvakrát unikla, skončil těsně pod čarou před hrami v Riu i Londýně. Kellnerová se o účast na olympiádě porve poprvé v kariéře. A jejímu úspěchu je podřízeno vše: důkazem je koupě nového koně, desetileté klisny Catch me if you can, za čtvrt miliardy korun. Její otec nabídkou za koně podle médií předčil i Billa Gatese.

„Je to opravdu skvělý kůň. Co se týče financí, ne všechno, co je psáno, musí být pravda. Ten kůň je pro Aničku velký příslib do budoucna, nejen na závody Global Champions Tour, ale i na kvalifikaci a případně samotnou olympiádu,“ hodnotí s nadšením Aleš Opatrný nového koně v české stáji Czech Equestrian Teamu. „Anička je už teď ale rovnocenným parťákem našeho týmu. Nervově začala být hodně silná, na Prahu je plně motivovaná. K tomu, aby se stal člověk hvězdou, potřebuje i správného koně a správného trenéra. To ona samozřejmě má. Vzhledem k tomu, jak v posledním roce vyskočila výkonnostně nahoru a jaké podává stabilní výsledky, do budoucna se s ní může počítat,“ odhaduje kariéru směrem ke světové konkurenci stále ještě velmi mladé a talentované české závodnice.

Celý rozhovor s Alešem Opatrným o vzestupu českého parkuru, prestižní akci v Praze i vysněné olympiádě si můžete pustit ve videu nahoře v článku.

Reklama

Doporučované