Hlavní obsah

Unikl dokument světových lídrů. Je v něm nové pátrání po původu koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Představitelé nejvyspělejších zemí světa chtějí vědět, kde se vzal nový virus, který sužuje svět. Během setkání G7 by měli vyzvat Světovou zdravotnickou organizaci k novému transparentnímu vyšetřování původu koronaviru.

Článek

Počátkem tohoto roku Světová zdravotnická organizace (WHO) zahájila vyšetřování původu koronaviru a do čínského Wu-chanu, „kolébky“ covidu-19, se vypravil celý tým odborníků. Ve výsledné zprávě kromě jiného označila často zmiňovanou možnost nehody a úniku viru z laboratoře za „extrémně malou“.

Výsledkem pátrání však otřásly uniklé informace amerických tajných služeb, o kterých ke konci května napsal americký deník The Wall Street Journal. Podle těch měli být tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV), který byl s možnou nehodou spojován, v listopadu 2019 v nemocniční péči. Debata o původu covidu tak opět ožila.

V reakci na události pak prezident USA Joe Biden nařídil americkým zpravodajcům dál pátrat po původu viru a na úkol jim vymezil celkem 90 dní. K tlaku ze strany americké hlavy státu se následně přidali i další a podle serveru Politico svou podporu již vyjádřila také Evropská unie.

„Abychom se z toho mohli poučit, potřebujeme úplnou transparentnost. A proto podporujeme veškeré úsilí vynaložené na to, aby došlo k vyjasnění,“ sdělil novinářům ve čtvrtek – před cestou na summit – předseda Evropské rady Charles Michel. „Svět má právo vědět, co se přesně stalo, aby se mohl poučit.“

Právě transparentní, na důkazech postavenou a odborně vedenou druhou fázi vyšetřování WHO by měli lídři nejvyspělejších zemí po organizaci žádat podle uniklého návrhu komuniké summitu, do kterého měli možnost jako první nahlédnout novináři Bloombergu.

V rámci debaty o původu covidu-19 se odborníci nejčastěji shodují na vysvětlení, že se nový typ koronaviru přenesl na člověka ze zvířecího hostitele během přirozené události. Někteří však podporují teorii o jeho úniku z laboratoře. Neexistuje však dostatek informací, které by vedly k vyhodnocení jedné z variant příběhu jako té pravděpodobnější.

Podle britského listu The Guardian mezi britskými zpravodajskými agenturami převládá názor, že covid-19 má původ zvířecí. Náhodný únik viru z laboratoře však dosud nebyl vyloučen. O tom, že je potřeba spustit nové nezávislé vyšetřování o původu nového typu koronaviru bez zásahů ze strany Číny, se již nechal slyšet i britský ministr zdravotnictví Matthew Hancock.

„Je životně důležité, aby v Číně proběhlo plně nezávislé vyšetřování, abychom o tom viru zjistili vše, co je v našich silách,“ cituje Hancockova čtvrteční slova agentura Reuters. Původní zprávě WHO se téměř ihned dostalo značné kritiky, jelikož vyšetřující tým měl mít jen omezený přístup k originálním vzorkům či kompletním datům z rané fáze pandemie.

O tom, že by koronavirus unikl z laboratoře, pochybuje například i přední německý odborník na koronaviry Christian Drosten, podle kterého je na vině čínský kožešinový průmysl. Pro svá tvrzení však nemá přímý důkaz, vychází pouze ze zkušeností s virem SARS-1, který je stejného druhu jako koronavirus, který způsobil nynější světovou pandemii.

První vir SARS byl nalezen u psíků mývalovitých a cibetek, kteří mu sloužili jako přechodní hostitelé. Právě mývalovití se hojně chovají kvůli kožešinám a je možné, že před odchytem lovili netopýry, kteří jsou považováni za nejpravděpodobnějšího původce SARS-CoV-2. K netopýrům pak mají v divokém prostředí blízko i cibetky, a nákaza se tak mohla přenést na člověka během procesu zpracování kůže zvířat, vysvětlil svou teorii Drosten.

Společné komuniké z třídenního summitu by lídři měli přijmout v neděli a podle Bloombergu bude letošní zpráva obsahovat také například příslib boje proti nucené práci v globálních dodavatelských řetězcích. Účastníci setkání by se měli zaměřit i na ruské aktivity, očkování proti covidu-19 nebo změnu klimatu.

Reklama

Doporučované