Hlavní obsah

ÚOHS zrušil tendr na policejní auta za miliardy korun. Hamáček chce rozhodnutí napadnout

Foto: Shutterstock.com

Technické podmínky tendru podle ÚOHS zvýhodňovaly vozy Škoda.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo vnitra proti rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže podalo rozklad předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten ale rozhodnutí prvního stupně potvrdil a rozklad zamítl. Ministerstvo následně tendr zrušilo a nové výběrové řízení připravuje.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní i policejní auta pro Ministerstvo vnitra za 2,25 miliardy korun. Podmínky tendru podle něj zvýhodňovaly dodavatele Škoda Auto. Ministerstvo v důsledku toho tendr zrušilo. Vyplývá to z internetových stránek úřadu. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru rozhodnutí ÚOHS kritizoval a uvedl, že zvažuje právní kroky. Policie podle něj nová auta potřebuje.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s resortem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na roky 2018–2021. Předpokládaná hodnota zakázky byla 2,25 miliardy korun.

„Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na automobily pro policii – a nestalo se tak poprvé. Policisté jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu. Zvažuji další právní kroky, protože soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje,” uvedl Hamáček.

Policejní prezident Jan Švejdar označil rozhodnutí úřadu za obrovskou komlikaci a přímé ohrožení výkonu služby. „Je nehorázné, že ačkoliv Police ČR splnila všechny podmínky pro vypsání veřejné zakázky, je celá věc opět na začátku,“ uvedl Švejdar.

Technické podmínky tendru byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilů na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů. „Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto," uvedl úřad v rozhodnutí.

Ministerstvo proti rozhodnutí podalo rozklad předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten ale rozhodnutí prvního stupně potvrdil a rozklad zamítl. Ministerstvo následně tendr zrušilo a nové výběrové řízení připravuje.

„Předpokládáme vyhlášení nového zadávacího řízení na pořízení služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody na dodávky osobních vozidel v policejní úpravě s pohonem 4×2,” řekl ČTK mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

ÚOHS zastavil loni v prosinci i předchozí tendr na nákup policejních aut, tentokrát s pohonem 4×4. Hodnota této zakázky měla být přibližně 250 milionů. Důvodem byly, stejně jako v současném případě, diskriminační technické podmínky tendru, jež zvýhodňovaly Škodu Auto.

„Ministerstvo vnitra již vyhlásilo novou zakázku na určitý segment služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody s vybraným uchazečem. Současně připravuje specifikaci další zakázky na služební dopravní prostředky jak v civilním provedení, tak i pro Policii ČR,” uvedl Krátoška.

Reklama

Doporučované