Hlavní obsah

Úřady si předvolaly aktéry incidentu v Zemanově volebním štábu

Připomeňte si incident, který se odehrál ve štábu Miloše Zemana po jeho vítěztví v prezidentské volbě z konce ledna.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Případ se vyšetřuje jako přestupek proti občanskému soužití. Hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Článek

Městský úřad na Praze 11 si začal předvolávat jednotlivé aktéry incidentu, který se stal v lednu ve volebním štábu Miloše Zemana.

Mezi předvolanými jsou jak novináři, tak i příznivec prezidenta Jan Šolta, který podle záběrů z místa novinářům nadával a strkal do nich.

Jan Šolta Seznamu své předvolání na úřad Prahy 11 potvrdil.

„Dostal jsem předvolání na tuto středu. Bude se to týkat incidentu v Top Hotelu Praha,” sdělil Seznamu, ale dále se o incidentu nechtěl bavit.

Předvolání dostala také novinářka Seznamu Pavlína Kosová, do které na záběrech právě Jan Šolta strká, anebo kameraman Alexander Šulc, jehož pěstmi napadl nyní již zesnulý Karel Slezák.

Nechat se bít od nějakého eléva? To jsem připustit nemohl, říká muž, který napadl pěstmi novináře v Zemanově štábu.Video: Prokop Vodrážka

Předvolaný Jan Šolta je podle svých tvrzení vysokoškolským pedagogem, který prý přednášel ekonomii na několika vysokých školách.

Policie původně vyšetřovala celou věc kvůli podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Po smrti Karla Slezáka však od stíhání upustila a případ byl v dubnu předán k přestupkovému řízení.

V něm v případě prokázání přestupku hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Mluvčí městské části Praha 11 se k detailům řízení odmítla vyjádřit. „Bohužel, přestupkové řízení nadále pokračuje a já se k němu nemohu vyjadřovat," uvedla mluvčí Anna Kočicová.

Incident způsobil kolaps novináře

Napadení se odehrálo 27. ledna večer po vítězství Miloše Zemana ve volbách. Poté, co prezident opustil svůj štáb, vyrazili někteří novináři mezi příznivce a podporovatele prezidenta.

Těm se však nelíbilo, že snímají jednoho z podporovatelů, jemuž se udělalo nevolno, a několik z nich včetně již zmíněných Karla Slezáka a Jana Šolty se jim v tom pokoušelo zabránit.

Podle záběrů pak Jan Šolta shodil kameru jednomu z pracovníků TV Nova, vulgárně urážel a také strkal do novinářů a novinářek. Karel Slezák zase napadl třemi ranami pěstí kameramana iDnes.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované