Hlavní obsah

Miloš Forman je hrdina mého života. Nikdy nepropadl depresi, říká dokumentaristka Helena Třeštíková

Dokumentaristka Helena Třeštíková o oscarovém režisérovi Miloši Formanovi.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nepodlehl hollywoodské komerci, přitom měl úspěch u diváků a dostal i Oscary. Formanův úspěch byl ale vykoupený těžkými chvílemi, vzpomíná na jednu z největších postav světového filmu režisérka Helena Třeštíková.

Článek

Když jako dítě viděla jeho Konkurs, rozhodla se, že bude dělat film. Teď režisérka Helena Třeštíková o oscarovém režisérovi Miloši Formanovi připravuje snímek s pracovním názvem Cesta ke svobodě.

„Našly se záběry, které udělal nějaký amatér při natáčení filmu Hoří, má panenko. Pak jsme objevili další materiály z natáčení Amadea v Kroměříži,“ popisuje ve Výzvě Třeštíková, jaké unikátní záběry v dokumentu diváci uvidí.

„Objevuje se na asi nejstarších záběrech z natáčení z šedesátých let, dostal i cenu K. Gottwalda, tomu se sám smál,“ dodává režisérka. Snímek by měl být hotový do konce roku.

To, že Miloš Forman odmítl v dokumentu účinkovat, Třeštíková respektuje. „Odmítl elegantně, ale jednoznačně,“ říká.

Ve Výzvě vzpomíná i na Formanovy těžké začátky po emigraci do Spojených států. „On si věřil. Jeho úspěch byl vykoupený těžkými chvílemi, stále se díval dopředu,“ popisuje. Jeho heslem podle dokumentaristky bylo „nepropadnout depresi, ani když mám dolar na den a jsem úplně sám“.

Miloš Forman zemřel minulý pátek ve věku 86 let v americkém Connecticutu. Do historie filmu se zapsal mimo jiné svými oscarovými snímky Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus.

Jak Třeštíková na Formana vzpomíná a jak vypadala jejich spolupráce na připravovaném filmu? Ovlivní Formanovo úmrtí podobu dokumentu? A je vůbec práce světoznámého režiséra v Česku dost oceněná? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované