Hlavní obsah

USA, Francie, Německo a Kanada se v kauze Novičok postavily za Británii

Británie ve středu poukázala na hlavní podezřelé z útoku Novičokem.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Macron, Merkelová, Trump, Trudeau a Mayová se sešli na půdě OSN, aby projednali útok Novičokem na Skripalovy a jeho následky. Poté vydali společné prohlášení, ve kterém incident odsoudili.

Článek

Spojené státy, Francie, Německo a Kanada souhlasí s tvrzením Velké Británie, že ruská vláda „téměř určitě“ schválila útok nervově paralytickou látkou Novičok na ruského agenta Sergeje Skripala, ke kterému došlo na začátku března v anglickém městě Salisbury. Informuje o tom zpravodajský server BBC News.

„My, lídři Francie, Německa, Spojených států, Kanady a Velké Británie opakovaně vyjadřujeme rozhořčení z použití nervově paralytické látky známé jako Novičok v Salisbury 4. března,“ uvedli představitelé států. „Máme plnou důvěru v britský odhad, že dva podežřelí pocházeli z řad ruské vojenské rozvědky známé jako GRU,“ pokračuje prohlášení.

Společné prohlášení přišlo po setkání na půdě OSN, jehož cílem bylo diskutovat o incidentu a jeho následcích. Lídři vyzvali Rusko k poskytnutí úplných informací o Novičoku, země ale jakékoliv zapojení do kauzy dlouhodobě popírá.

Britská premiérka Mayová ve středu v parlamentu řekla, že dva muži, kteří vystupovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a jsou hlavními podezřelými z útoku na Skripala a jeho dceru, pracují pro ruskou armádní rozvědku GRU. Pokus o otravu Skripala podle ní téměř určitě museli schválit hlavní političtí představitelé Ruska.

Lídři také řekli, že stopy vedoucí k rozvědce GRU posílí jejich záměr spojit síly proti zahraničním špionážním sítím a používání chemických zbraní.

Reklama

Doporučované