Hlavní obsah

USA obnoví činnost námořní flotily v Atlantiku. Reagují tak na napětí mezi Ruskem a NATO

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

USA obnoví činnost flotily v Atlantiku (Ilustrační foto).

Reklama

Reagují tak na rostoucí napětí v Atlantickém oceánu a aktivitu ruských lodí v regionu.

Článek

Námořnictvo USA obnoví činnost svojí druhé flotily, a to kvůli rostoucímu napětí ve vztazích NATO s Ruskem. Působnost flotily bude sahat od východního pobřeží Spojených států až po severní Atlantický oceán. USA tak reagují na rostoucí aktivitu ruského námořnictva v oblasti.

USA tak obnovují po sedmi letech činnost druhé atlantické flotily. Ta byla založena začátkem padesátých let a rozpuštěna v roce 2011. Podle serveru DefenseNews je hlavní příčinou pro obnovení flotily prudký nárůst ruské námořní aktivity v Atlantiku od invaze na Ukrajinu a okupace Krymu v roce 2014.

“Naše Národní obranná strategie jasně uvádí, že jsme opět vstoupili do éry soupeření velmocí a že oblast bezpečnosti představuje stále složitější výzvu,” uvedl náčelník námořních operací, admirál John Richardson.

Ministerstvo obrany také uvedlo, že má zájem o hostování a vedení nového velitelství spojených sil NATO ve městě Norfolk ve státě Virginie.

Podle DefenseNews je krok amerického námořnictva poslední ukázkou toho, že upouští od priority boje proti terorismu a začíná se soustředit na své dva hlavní mocenské soupeře, Rusku a Čínu. Krok tak ruku v ruce následuje strategické směřování Trumpovy administrativy.

Druhá flotila námořnictva vznikla v roce 1950 v období studené války. Operovala především na východním pobřeží obou amerických kontinentů a podílela se například na blokádě Kuby během kubánské krize v první polovině 60. let. V roce 2011 byla její činnost přerušena z ohledem na uvolnění mezinárodní situace a také kvůli úsporám.

Reklama

Doporučované