Hlavní obsah

USA sestřelily íránský dron, spor mezi Japonskem a Jižní Korejí a unikátní cvičení na Sicílii

Polední zprávy 19. 7. 2019.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:46 – USA sestřelily íránský dron

Američané sestřelili íránský dron. Oznámil to americký prezident Donald Trump s tím, že bezpilotní letoun nereagoval na varování, aby se stáhl. Ohrozil tak prý posádku lodi.

02:23 – Spor mezi Japonskem a Jižní Korejí

V Asii doutná obchodní spor – půlnocí tamního času vypršela lhůta, kterou dalo Japonsko Jižní Koreji. Ta se měla rozhodnout, zda nechá do řešení prohlubujícího se sporu vstoupit arbitra, tedy třetí nezávislou stranu. Jižní Korea tento scénář zamítla. Jen pár hodin na to se před japonskou ambasádou v Soulu na protest upálil 78letý muž. K tématu hovoří zahraniční redaktorka Eliška Kolomazníková.

„Na začátku července Japonsko oznámilo omezení vývozu některých materiálů do Jižní Koreje,“ vysvětlila Kolomazníková. „V Jižní Koreji tak vznikají velké škody.“

05:52 – Soudy mají prověřit 133 tisíc exekucí

Soudy mají do září prověřit 133 tisíc exekucí, které mohou být neoprávněné vzhledem k neplatným rozhodčím doložkám. Úkol jim zadalo ministerstvo spravedlnosti, soudci ho však vidí jako nereálný. Informoval o tom web iRozhlas.cz.

06:19 – Kampaň kvůli turistům

V Praze probíhá kampaň, která má za úkol upozornit turisty na pravidla v hlavním městě. Jejím cílem je zlepšit vztahy mezi návštěvníky a rezidenty metropole a zároveň také ulehčit práci policistům.

07:26 – Nedostatek i přívaly vody trápí Asii

Monzunové deště trápí jižní Asii. Do vyšších poloh vyhánějí čím dál tím více lidí. Stoupající hladiny řek ale ohrožují až šest milionů obyvatel regionu. A nejde o krátkodobý problém, klimatické změny mohou v blízké budoucnosti zažehnout další velkou migrační vlnu.

08:31 – Nizozemsko je zodpovědné za Srebrenici

Nizozemsko nese část viny na masakru ve Srebrenici – to je stanovisko nizozemského nejvyššího soudu. Ten tak podpořil rozsudek soudů nižší instance.

08:55 – Unikátní cvičení záchranářů na Sicílii

Před 51 lety zničilo sicilské město Poggioreale zemětřesení, které zabilo stovky lidí a přes tisíc zranilo. O střechu nad hlavou přišlo tehdy v regionu 100 tisíc lidí. V troskách města nyní proběhlo velké mezinárodní záchranářské cvičení, kterého se zúčastnili i čeští hasiči. Hostem vysílání je mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Cvičení hodnotíme dobře, jsme s naší prací spokojeni. Ale hodnocení musí přijít až od mezinárodní komise,“ řekl Kavka pro Seznam. „Nejnáročnější pro nás bylo dostat několik zraněných osob ze zavaleného domu, kde jediné přístupové místo bylo přes dvoucentimetrovou ocelovou desku. To nám dalo opravdu zabrat, ale nakonec se nám podařilo osoby vyprostit a ten úkol byl hodnocen velmi dobře.“

12:47 – Počasí

Do Česka se zase vrátí horké letní počasí, podívejte se, co nás v příštích dnech čeká.

Reklama

Související témata:

Doporučované