Hlavní obsah

Útok bývalého vojáka v domově pro veterány si vyžádal smrt tří rukojmích

Střelec a tři ženy, které držel jako rukojmí, byli nalezeni mrtví v kalifornském domově pro veterány.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Střelec a tři ženy, které držel jako rukojmí v kalifornském areálu pro vysloužilé vojáky, byli nalezeni mrtví. Oznámily to tamní úřady poté, co se policejní vyjednavači několik hodin snažili střelce marně kontaktovat.

Článek

Kalifornské úřady muže identifikovaly jako bývalého příslušníka americké pěchoty Alberta Wonga. Podle kalifornského senátora Billa Dodda byl Wong zařazen do programu Cesta domů (The Pathway Home). Ten je určen pro veterány, kteří trpí posttraumatickým syndromem.

Wong tak do areálu pro veterány ve městě Yountville, které leží necelých 100 kilometrů od San Franciska, docházel pravidelně. Jeho oběťmi zřejmě byly terapeutky. Podle CNN však dosud není známo, zda si střelec rukojmí vybral náhodně, nebo k nim měl nějaký vztah. Známý zatím není ani motiv činu.

Střelec údajně pronikl na rozlučkovou oslavu jednoho ze zaměstnanců. Jeden z obyvatel domova pro veterány, Rod Allen, řekl stanici KPIX-TV, že si Wong vzal rukojmí poté, co dovolil některým účastníkům oslavy odejít. Policejním vyjednavačům se přes opakované snahy nepodařilo se střelcem navázat kontakt.

Zařízení v kalifornském městě Yountville je největším domovem pro vysloužilé vojáky ve Spojených státech. Žije v něm zhruba 1000 starých, nemocných či postižených veteránů z druhé světové války, korejské války a války ve Vietnamu i dalších ozbrojených konfliktů, které USA v minulosti vedly.

Reklama

Doporučované