Hlavní obsah

Už i přijímačky na vysoké školy se budou zase dělat z domova

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jen co se závěrečný ročník středoškoláků vrátil do lavic, už je čekají první přijímací zkoušky na vysokou školu. A to ani ne dva týdny po opětovném umožnění prezenční výuky.

Článek

V sobotu 12. prosince čeká uchazeče o vysokoškolské studium první termín Národních srovnávacích zkoušek (NSZ), které organizuje společnost Scio. Ty jsou kritériem pro přijetí na více než 80 fakult v Česku a na Slovensku. Přihlásit se na testy lze do 26. listopadu.

První kolo zkoušek ale naváže na to poslední, které se konalo v loňském školním roce – testy budou pouze online a studenti je vyplní z domova.

To s sebou ale nese i jistá omezení, která nemusí být zrovna příjemná.

Ukaž, co máš pod stolem

V průběhu zkoušky bude totiž chování studentů například sledovat aplikace ProctorTrack. Přístup bude mít nejen k webkameře a mikrofonu, ale také k disku.

Nutné bude před začátkem zkoušky naskenovat celý pokoj včetně prostoru pod stolem a ukázat do kamery občanský průkaz. Aplikace bude také monitorovat veškeré aktivity na počítači. A pokud si student otevře třeba okno v internetovém prohlížeči, program to vyhodnotí jako podvádění a student bude od zkoušky vyloučen.

„Videa jsou kontrolována pomocí umělé inteligence, ale o regulérnosti zkoušky vždy rozhoduje školený pracovník Scio. O formě online zkoušky informujeme na našem webu, zároveň má uchazeč již při objednávce dostupné informace uvedené v obchodních podmínkách, se kterými musí souhlasit,“ popisuje Sabina Netrvalová z přípravného týmu Národních srovnávacích zkoušek. Ostatně Úřad pro ochranu osobních údajů už v květnu na dotaz Seznam Zpráv potvrdil, že v takovém postupu nevidí žádný problém.

Právě při posledním loňském termínu si řada studentů stěžovala, že se o podrobných podmínkách dozvěděla až krátce před konáním zkoušek. Bylo to ale způsobené z velké části tím, že Scio muselo kvůli koronavirové epidemii pravidla dálkových zkoušek nastavovat za pochodu a některé podrobnosti se dolaďovaly až po odeslání přihlášek.

„Na rozdíl od loňského roku nově pořádáme veřejné webináře, kde uchazeče o podmínkách online zkoušky detailně informujeme. Webináři již prošlo více než 500 účastníků, další chystáme příští týden a pak opět před „většími“ termíny NSZ na jaře. Pokud studenti nesouhlasí se zásahem do soukromí během online zkoušky, mohou se přihlásit na některý z pěti pozdějších termínů NSZ. Věříme, že situace už nám umožní v těchto termínech dělat NSZ jak online, tak také prezenčně,“ popisuje Netrvalová.

To je také zásadní změna oproti červnovému online termínu. Tehdy šlo totiž o poslední pokus, jak přijímací zkoušky vykonat, a řada studentů tak prostě neměla na výběr, i když se sledováním svého soukromí aplikací ProctorTrack nesouhlasila.

Tentokrát mohou první pokus studenti vynechat a přihlásit se až na další, který by už patrně mohl být prezenční – koná se na začátku února. Další dva jsou pak v plánu v březnu a poté ještě po jednom termínu v dubnu a květnu.

„Online zkoušky se budou konat ve všech letošních termínech NSZ, studenti tedy – pokud to epidemická situace dovolí – budou mít na výběr. Pro nás je to zároveň alternativa pro případ, že by se prezenční zkoušky později konat nemohly, a nebudeme tak muset posouvat plánované termíny,“ dodává Netrvalová z přípravného týmu NSZ.

Expert: Promažte soubory a zvolte jiný účet

Dohled nad online zkouškami není v Česku příliš zaběhlý, v zahraničí už je ale celkem běžný. Ať už jde o aplikace nainstalované na počítač studenta, nebo dohled konkrétních lidí, kteří přes webkameru sledují, zda student nepodvádí.

I v zahraničí se ale diskutuje nad tím, zda není taková forma sledování přílišným zásahem do soukromí studentů. Vznikla i řada vláken a profilů na sociálních sítích o zážitcích s dohledem sledovacích aplikací. Studenti v několika amerických státech pak zorganizovali také petice proti využívání těchto počítačových programů při zkouškách. A třeba Kalifornská univerzita v Berkeley na výzvu studentů zareagovala, její učitelé mají od vedení zakázáno při zkouškách tyto dohledové systémy používat.

I tak lze ale zkoušku vykonat takovým způsobem, aby zásah do soukromí byl co nejmenší.

„Obecně je například bezpečnější, pokud člověk není v počítači přihlášený jako administrátor, ale má vlastní uživatelský účet. Kdybych musel zkoušku podstoupit já, přenesl bych si všechna svá data z počítače do cloudu nebo externího disku a také bych se v prohlížeči odhlásil ze všech účtů, ať už jde o e-maily, sociální sítě nebo internetové bankovnictví,“ doporučuje expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek.

Samozřejmě ideální je využít jiný než osobní počítač, ale málokdo má přístup ke dvěma takovým zařízením. Stejný problém je i s místností, kde test člověk koná. Za současných okolností se jen velmi těžko lze vyhnout tomu, že student zkoušku absolvuje jinde než doma. Aplikace tak natočí a na nějaký čas uschová i záběry jeho pokoje.

Většina studentů ale s online zkouškou problém nemá. Loni jich takto proběhlo 12 tisíc a ani ne 10 procent uživatelů se obrátilo na Scio s dotazem nebo žádostí o pomoc. Jen pár desítek studentů mělo větší potíže, které museli pracovníci řešit individuálně. Scio zároveň provedlo podrobné psychometrické analýzy, ze kterých vyplynulo, že prezenční a online varianty testů jsou srovnatelné.

Posledním zádrhelem tak může být pro studenty cena testů. Nejlevnější varianta prezenční zkoušky vyjde na 530 korun, online test je ale téměř o tři stovky dražší – stojí 810 korun.

„Online zkouška je dražší, protože zahrnuje licenční poplatek externí společnosti z Austrálie, jejíž testovací prostředí využíváme. Vytvoření vlastního testovacího prostředí včetně aplikace pro vzdálený dohled je totiž poměrně dlouhodobá záležitost. Nicméně i pro online zkoušku platí, že při ní uchazeči mohou využít sociální slevu a mít neomezený počet zkoušek zcela zdarma,“ dodává Sabina Netrvalová z přípravného týmu NSZ.

Reklama

Doporučované