Hlavní obsah

Už nechceme být zemí levného piva, říká muž, který přesvědčil Babiše, že věda a výzkum nejsou „na prd“

Výzva s Karlem Havlíčkem: O Babišově jednání s Trumpem a Česku jako lídrovi inovací.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spekuluje se o něm jako o novém ministrovi v Babišově vládě. Karel Havlíček byl jako jeden z mála u přímých jednání českého premiéra s prezidentem USA. „Bylo to živelné, Trump s Babišem si docela sedli,“ popisuje ve Výzvě.

Článek

„Ve vyjednávání je Karel naprosto neuvěřitelný, přál bych vám ho vidět v akci.“ Takto pochvalně mluví premiér Andrej Babiš o svém oblíbenci Karlu Havlíčkovi, který je předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků. A on oplácí stejně, spolupráci s šéfem hnutí ANO si pochvaluje.

„Nepopírám, že mi vyhovuje forma spolupráce s Andrejem Babišem. On má manažerský pohled na věc, je výsledkově orientovaný člověk, má krátká a věcná jednání. To vše mi vyhovuje, máme podobný přístup,“ říká ve Výzvě Havlíček.

O Havlíčkovi se kvůli tomu spekuluje, že se brzy stane členem vlády – buď nahradí ministryni průmyslu Martu Novákovou, nebo se stane vicepremiérem. Sám říká, že je zatím spokojenější v roli místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Česko jako technologický lídr

Jeho úkolem je udělat z Česka inovativního lídra a zařadit zemi na špičky mezi technologické země jako jsou Izrael, Jižní Korea nebo USA.

Babišovo porozumění s Havlíčkem je překvapivé, když si uvědomíme, že šéf hnutí ANO ještě před pár lety téměř pohrdal malými podnikateli i živnostníky a nechtěl chápat, k čemu je takový výzkum vůbec dobrý.

„Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd,“ řekl Babiš v září 2013 při návštěvě Jihomoravského inovačního centra.

Havlíček popisuje, jak se mu před rokem povedlo Babiše přesvědčit, že posílat peníze na vědu neznamená vyhodit miliardy do kanálu.

„Samozřejmě, že ze začátku pro něj byl základní výzkum velkou neznámou. Mým úkolem bylo ho přesvědčit, že to smysl má. Premiéra jsem přesvědčil tím, že jsme společně projeli šest výzkumných center a ukázali jsme mu vědce, konkrétní výsledky a hlavně, co to může znamenat,“ říká.

V lednu proto Babišova vláda schválila Havlíčkovu inovační strategii, která má pomoct Česko zařadit mezi nejinovativnější země světa a technologické lídry. „Krom jiného chceme Česko ve světě sebevědomě prezentovat jako zemi budoucnosti, nikoliv jako zemi minulosti. Už nechceme být jen zemí levného piva, historických památek a levné pracovní síly,“ říká Havlíček.

Jaké bylo Babišovo setkání s Trumpem a na co si prezident USA stěžoval? Co říká na to, že se o něm mluví jako o „trojském koni mezi živnostníky“? A jak by se měla změnit EET, aby sloužila podnikatelům?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované