Hlavní obsah

Uznání fašismu není v zájmu našich občanů, kritizuje komunista Grospič ministra Petříčka

Hostem večerních zpráv Televize Seznam byl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč komunistům vadí Tomáš Petříček (ČSSD) v čele Ministerstva zahraničních věcí a co říkají na to, kam pod ním směřuje česká diplomacie? Hostem večerních zpráv Televize Seznam byl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Článek

Vystupuje proti českému členství v NATO nebo Evropské unii, přesto KSČM podpořila prozápadní programové prohlášení vlády o zahraniční politice. Ideové zpronevěry se ale podle místopředsedy komunistické strany Stanislava Grospiče dopustil současný ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který koncepci stanovenou vládou naplňuje. Řadu Petříčkových kroků pak označuje rovnou za diletantství.

Například kvůli situaci na Ukrajině, kde se podle Grospiče od schválení prohlášení výrazně změnila politika země a Kyjev nyní velebí nacistické zločince, proti čemuž se měl Petříček ohradit. „Pan Petříček měl vznést ostrou nótu, když ukrajinská vláda rehabilitovala zločinecké organizace. Režim, který takovou věc učinil, se otevřeně hlásí k fašismu,“ uvedl pro Seznam.

Podle Grospiče se v současnosti opakují 30. léta minulého století, když Ukrajina napodobuje tehdejší Itálii a Německo a Evropská unie tomu podle něj mlčky přihlíží.

Místopředseda českých komunistů si ale zároveň nemyslí, že si strana před podporou stávající vlády měla stanovit jasnější podmínky ohledně směřování české zahraniční politiky. Podle Grospiče tak neučinila, protože dostala slib, že Česká republika bude pokračovat v dosud nastaveném trendu zahraniční politiky. Což se podle něj nyní neděje.

Grospič tvrdí, že pokud se česká zahraniční politika nevrátí do své dřívější podoby, může vedení KSČM zvážit, zda vládu nadále podporovat. V krajním případě pak od její podpory může zcela ustoupit.

Odpovědi, zda takové rozhodnutí stojí a padá s osobou sociálního demokrata Tomáše Petříčka, se ale Grospič vyhnul. „Hovořím o celkovém směřování, ne o osobách. Je to věc vlády, dvou koaličních stran. Ony musí rozhodnout, zda pan Petříček svým jednáním prohlášení překročil,“ řekl.

Zahraniční politika České republiky má podle Grospiče zosobňovat mimo jiné zájmy jejích občanů. „A v jejich zájmu není uznání fašismu,“ dodal.

Reklama

Doporučované