Hlavní obsah

V Agrofertu hrozí stávka, chemička DEZA je ve stávkové pohotovosti

Foto: Profimedia.cz

Odbory v chemičce DEZA patřící do skupiny Agrofert vyhlásily stávkovou pohotovost.

Reklama

Firma patřící do svěřenského fondu Andreje Babiše, stojí na prahu stávky kvůli navýšení mezd.

Článek

Obě odborové organizace v chemičce DEZA ve Valašském Meziříčí, která patří pod skupinu Agrofert, jsou od úterních 15 hodin ve stávkové pohotovosti.

Vedení firmy, jež patřila Andreji Babišovi a po dobu jeho působení ve vládě je uložena ve svěřenském fondu, se nedohodlo ani po měsících jednání s odbory na navýšení mezd.

„Dáváme zaměstnavateli najevo svoji nespokojenost. Ale také jsme mu nabídli další možnost jednání a čekáme na vyjádření,“ řekl Seznamu předseda odborové organizace při DEZA Michal Sváček.

Odbory žádají navýšení tarifních stupňů o 13 procent, navýšení příplatků pro zaměstnance na směnách o 20 procent a navýšení podílu na zisku o dvě procenta.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že firmu vyhlášení stávkové pohotovosti překvapilo.

„Přišlo nečekaně uprostřed série jednání. I přes to, že není uzavřena kolektivní smlouva, došlo již v letošním roce k navýšení mezd prostřednictvím mzdového předpisu o 10,7 procenta,“ sdělil mluvčí, podle něhož průměrná mzda v chemičce DEZA už vloni dosáhla hodnoty 32 966 korun a je nad krajským i celorepublikovým průměrem.

Odborář Sváček však namítá, že jde jen o hru s čísly a zdaleka ne všichni zaměstnanci na takové platové podmínky dosáhnou.

„Jsme připraveni k dalším jednáním, nicméně navýšení tarifních mezd o požadovaných 13 procent nám přijde neadekvátní. Nehledě na další požadavky odborářů na růst příplatků za směny a požadavky na růst podílu na zisku,“ sdělil mluvčí Agrofertu.

Reklama

Doporučované