Hlavní obsah

V kauze zakázek Lesní správy Lány přibylo další obvinění

Foto: Václav Dolejší

Policie vyšetřuje zakázky Lesní správy Lány.

Reklama

Zakázka, kterou policie prověřuje, se týká sanace svahů v údolí přehradní nádrže Klíčava.

Článek

Kauza zakázek, které zadávala Lesní správa Lány, příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky, se rozrůstá.

Česká televize s odvoláním na žalobce Jiřího Pražáka z Vrchního státního zastupitelství v Praze uvedla, že policie v případu po více než roce vyšetřování obvinila dalšího aktéra.

Zakázka, kterou policie prověřuje, se týká sanace svahů v údolí přehradní nádrže Klíčava. Jednu z firem stíhá za sjednání výhody při zadání zakázky.

Videoreportáž o lánské oboře a tamních zakázkách (natočeno loni v březnu).

Policie zadržela v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány tři lidi už minulý rok v červnu. Konkrétně šlo také o podezření ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace.

Mezi stíhanými je od počátku i ředitel lánské lesní správy Miloš Balák.

Na nesrovnalosti v dodržování zákona o veřejných zakázkách upozornil už dřív Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře, která se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Konkrétně šlo například o jednu z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo o rekonstrukci cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované