Hlavní obsah

V Krkonoších se nadále drží zbytky sněhu. Slavná „Mapa republiky“ by měla roztát nejdřív na konci června

Zbytky sněhu v Krkonoších postupně odtávají. Mapa republiky by měla vydržet ještě několik týdnů. Víc napoví páteční měření.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Krkonoších tuto zimu napadlo velké množství sněhu, jaký vliv bude mít na přírodu, se však zatím neví. Některá místa hor totiž už hlásí sucho. Mapa republiky, která loni roztála už v květnu, však zatím drží. Sníh se drží i u Luční boudy či nad Velkým a Malým stavem.

Článek

Když loni z 28. na 29. května rekordně rychle roztála Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších, bylo to jednou z předzvěstí extrémně teplého a suchého léta, které mělo přijít.

Letos by nejslavnější krkonošské sněhové pole mělo roztát minimálně o měsíc později. Ani to však neznamená, že se nejvyšším českým horám vyhne sucho.

„V Krkonoších jsou místa, kde je sněhu poměrně hodně. Nicméně jsou tady i lokality, které jsou už dnes suché a kde se projevuje deficit vody v krajině. Když na nich hrábnete do půdy, měli byste několik desítek centimetrů cítit vlhkost, ta je v těchto místech však jen na povrchu,“ říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Vydatný déšť, který v minulém týdnu zasáhl i Krkonoše, podle něj vegetaci pomohl, ale suchá místa přesto zůstala.

Déšť zároveň ztenčil vrstvy sněhu na několika místech, kde ještě kusy pokrývky zůstávají. Ještě na konci minulého týdne byly ostrůvky sněhu například v okolí Labské a Luční boudy, pokrývaly i části hřebenové turistické trasy Česko-polského přátelství či kotle Velkého a Malého stavu na polské části hor.

Velké množství sněhu zůstává i kolem cesty z Luční boudy na Výrovku, kterou prohrnuly frézy a vytvořily tak několik metrů vysokou sněhovou bariéru.

Současnou mocnost zbývající sněhové pokrývky na Mapě republiky, která by mohla napovědět i o vývoji sucha v Krkonoších, budou správci národního parku měřit tento pátek.

Zatím poslední měření z 20. března ukázalo výšku sněhu 14,5 metru, což byla třetí největší výška v historii měření. „Sněhové pole zde měří odborníci od roku 2000. Nejdéle, až do 22. srpna, se zde sníh udržel v roce 2005,“ dodal František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Reklama

Doporučované