Hlavní obsah

V Krkonoších se začíná rýsovat sněhové pole zvané Mapa republiky

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve východních Krkonoších se v těchto dnech začíná rýsovat sněhové pole zvané Mapa republiky. Unikátní zbytek sněhu ve tvaru prvorepublikového Československa se každoročně objevuje na úbočí Studniční hory.

Článek

Loni masa sněhu na Mapě republiky roztála 6. července. Letos by se tak podle Krkonošského národního parku mohlo stát zhruba v polovině července. Zbytky sněhu ještě stále leží i v okolí Mapy republiky směrem k Luční hoře.

Lokalita Mapy republiky je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Dobře je vidět například z cesty z Pece pod Sněžkou na Výrovku a z cesty z Výrovky na Luční boudu. Při dobré viditelnosti ji lze spatřit až z Hradce Králové. Sněhového pole má za příhodných podmínek tvar Československa i s Podkarpatskou Rusí. Při odtávání postupně ztrácí tvar, až nakonec zůstávají střední Čechy.

Začátkem června dosahovala mocnost sněhové vrstvy na Mapě republiky až sedmi metrů. Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu více než 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je pochopit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory. „Odhad odtání je velmi problematický s ohledem na vliv aktuálního stavu počasí,“ uvedl Josef Harčarik ze správy KRNAP.

Na úbočí Studniční hory sníh v Krkonoších každoročně vydrží nejdéle. Když je zima bohatá na sníh, mocnost sněhových vrstev tam dosahuje až 18 metrů. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované