Hlavní obsah

V Olomouci se představí opavští umělci, obsadí místa ve veřejném prostoru

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

V Olomouci se od čtvrtka představí 25 opavských umělců, obsadí místa v centru města i okolí. Jejich díla budou k vidění například ve výkladních skříních uzavřených obchodů, na reklamních plochách nebo ve vitrínách.

Článek

Seznámit se s jejich tvorbou mohou Olomoučané při procházce městem díky výstavnímu projektu s názvem XY - Procházka výstavami, který se letos koná pošesté, sdělila za pořadatele Veronika Zapatová. Cílem projektu je zprostředkovat setkání s výtvarným uměním i mimo galerijní prostor.

Pod projektem jsou podepsány olomoucké nezávislé galerie. „K procházce se letos připojila také místa ve veřejném prostoru, která běžně k prezentaci umění neslouží, například výkladní skříně uzavřených obchodů, reklamní CLV plochy nebo vitríny kina. Počet uměleckých instalací se tak oproti minulým ročníkům znatelně navýšil. Většina výstav bude k vidění do konce května. XY představí 25 umělců a umělkyň, kteří se v Opavě narodili, studovali, nebo zde žijí,“ uvedla Zapatová.

V Galerii XY spatří návštěvníci například videoinstalaci Marie Lukáčové s názvem Kecy, výtvarnice a performerka Lenka Klodová instaluje na nádvoří Konviktu lavičky, jejichž opěradla se zahalila do medicínských metod zobrazování lidských těl. „Na reklamních CLV plochách po Olomouci budou pod názvem Nějak bylo, nějak bude k vidění velkoformátové fotografie a ve výlohách uzavřených a pozvolna se znovuotevírajících obchodů se představí fotografové zvučných jmen, jako je fotografická legenda Jindřich Štreit nebo uznávaný fotograf Imrich Veber, a také studenti opavského Institutu tvůrčí fotografie,“ uvedla spoluorganizátora akce.

Všechny výstavy budou podle pořadatelů instalovány ve veřejném prostoru Olomouce tak, aby je bylo možné navštívit i v omezených podmínkách - půjde většinou o vitríny, výlohy obchodů, obrazovky či reklamní plochy. Tvorbu opavských umělců si mohou najít lidé i cíleně, interaktivní mapu, audio průvodce, všechny zastávky, umělce a anotace výstav naleznou na www.xyolomouc.com. Výstavní projekt se soustředí na propojení široké olomoucké veřejnosti s místními galeriemi a uměleckou scénou vybraného města. V minulosti byli prezentováni umělci z Brna, Ostravy, Ústí nad Labem, Zlína a Bratislavy.

Reklama

Doporučované