Hlavní obsah

V Salisbury už je bezpečno. Úřady město vyčistily od Novičoku téměř rok od prvního útoku

V Salisbury už nejsou stopy po Novičoku.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Úřady v Salisbury oznámily, že po téměř roce práce je město vyčištěné od nervově paralytické látky Novičok, kterým byl loni otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Zasaženo bylo celkem 12 oblastí.

Článek

V anglickém městě Salisbury už nezůstaly žádné stopy po nervové látce Novičok. Oznámily to místní úřady, které strávily téměř rok zajištěním dekontaminace míst, kde by se nebezpečná látka mohla nacházet. Informoval o tom server CNN.

V Salisbury a v 13 kilometrů vzdáleném městečku Amesbury bylo nebezpečnou látkou zasaženo 12 oblastí. Podle vládní agentury pro životní prostředí byl „rozsáhle vyčištěn“ zejména dům bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, kde se látka poprvé našla.

Dotčené lokality byly testovány a z míst byly odstraněny potenciálně kontaminované předměty. Poté v místech došlo k chemickému čištění a následně k dalším testům. Pro veřejnost se pak lokality otevřely až po důkladném posouzení specialistů, kteří vyloučili jakékoli riziko.

Do úklidových operací se zapojilo asi 190 pracovníků britské armády a královského letectva.

První případ otravy nervově paralytickou Novičok se objevil minulý rok 4. března. Na lavičce v centru města našli otráveného Skripala a jeho dceru Juliji. Oba se po několika týdnech v intenzivní péči lékařů z otravy zotavili.

O několik měsíců později byla jedu vystavena Dawn Sturgessová a její partner Charlie Rowley v Amesbury. Žena deset dní po otravě zemřela.

Reklama

Doporučované