Hlavní obsah

V Saské Kamenici létaly lahve a kameny. Pravicoví extremisté se střetli s odpůrci nacismu

Vedle protestů navíc došlo k útokům pravicových extremistů na přistěhovalce.Video: AP, Reuters

 

Reklama

V Saské Kamenici se v pondělí střetli pravicoví extremisté s demonstranty proti nacismu. V neděli neonacisté napadali v centru města neněmecky vypadající lidi, zmlátili i patnáctiletou Němku. Napětí vyvolala smrt německého občana, ze které jsou podezřelí dva přistěhovalci.

Článek

Německo zneklidňuje napjatá situace v Chemnitzu (Saské Kamenici). V podkrušnohorském městě nedaleko českých hranic v neděli odpoledne radikálové napadali přistěhovalce a neněmecky vypadající lidi. Předtím vyšly do ulic stovky obyvatel kvůli násilné smrti pětatřicetiletého Němce, z níž jsou obviněni dva migranti. Další demonstrace, při kterých bylo zraněno několik lidí, se odehrály v pondělí. Výpady proti přistěhovalcům tvrdě odsoudila německá vláda. Debatuje se o tom, jestli Sasko situaci zvládá.

Rozbuškou napětí, které se ve východoněmeckých městech projevuje opakovaně, se stal spor, jenž si v noci ze soboty na neděli vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva muži ve věku 21 a 22 let z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby. Bližší okolnosti činu policie stále objasňuje, hovoří ale o bezdůvodném útoku.

V neděli odpoledne - tedy v době, kdy ještě nebyla potvrzena národnost podezřelých - městem na protest prošlo nejprve asi 100 příznivců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a později dalších zhruba 800 lidí, mezi nimiž byla i řada pravicových radikálů. Chemnitz kvůli jejich akci, při níž skandovali mimo jiné „My jsme národ" a na policisty házeli kameny a lahve, musel předčasně ukončit městské slavnosti.

Vyhrocené byly i pondělní demonstrace, při kterých policie nasadila vodní děla. Protestu pořádaného pravicově populistickým hnutím Pro Chemnitz a protidemonstrace svolané sdružením Chemnitz Nazifrei (Chemnitz bez nacistů) se zúčastnilo několik tisíc lidí.

Vedle protestů navíc došlo k útokům pravicových extremistů na přistěhovalce. Mezi napadenými jsou třicetiletý Bulhar, osmnáctiletý Syřan nebo osmnáctiletý Afghánec. Lehká zranění ale utrpěla třeba i patnáctiletá Němka, která mladého Afghánce doprovázela.

Dění ve zhruba čtvrtmilionovém městě důrazně odsoudila německá vláda, která hovoří o „štvanici na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi”. „To, co bylo včera (v neděli) v Chemnitzu místy k vidění a co je vidět i na záznamech, to nemá v našem právním státě místo,” zdůraznil mluvčí kabinetu Steffen Seibert.

Útoky odsoudili také opoziční politici, z nichž si ale někteří kladou otázku, nakolik mají saské úřady ještě situaci pod kontrolou. Od braní spravedlnosti do vlastních rukou se distancovali i zástupci AfD, i když předtím jejich poslanec Markus Frohnmaier o podobném postupu s pochopením tweetoval.

Kvůli protestům Organizace RAA Sachsen pomáhající obětem pravicového násilí vyzvala migranty, aby se raději vyhnuli centru Chemnitzu. Hrozí podle ní další útoky rasistů a neonacistů podobné těm z neděle.

Reklama

Související témata:

Doporučované