Hlavní obsah

V soutěži World Press Photo zvítězil snímek uprchlického dítěte z Hondurasu, ocenění získal i Čech

World Press Photo zná letošního vítěze.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Vítězem letošní soutěže World Press Photo se stal snímek plačící holčičky z Hondurasu, která byla se svou matkou zadržena na hranicích se Spojenými státy. V soutěži bodoval i Čech Michael Hanke, a to ve sportovní kategorii.

Článek

Vítězem letošního ročníku prestižní fotografické soutěže World Press Photo je snímek plačící holčičky z Hondurasu zadržené s matkou na hranici s USA od fotografa Johna Moorea.

Vítězný snímek zachycuje dvouletou Yanelu Sánchezovou a její matku Sandru při zadržení na hranici s USA loni 12. června. Fotografie vyvolala hlasitou debatu o tvrdé migrační politice prezidenta Donalda Trumpa, která zahrnovala i rozdělování rodin migrantů. Časopis Time fotografii otiskl na přední straně, což vyvolalo hlasitou vlnu pobouření nad Trumpovou politikou rozdělování rodin migrantů.

Otec dvouleté holčičky ale později britskému časopisu Daily Mail sdělil, že jeho dcera nebyla oddělena od matky, ale byly drženy společně. Time si nicméně za uveřejněním snímku stál s tím, že fotografie zachycuje, co „je v současné chvíli v sázce“. V důsledku hlasité vlny kritiky Trump nakonec ještě loni v červnu politiku rozdělování rodin migrantů na jižní hranici ukončil. Fotograf Moore spolupracuje s agenturou Getty Images.

Letos se v soutěži umístil ve sportovní kategorii také český fotograf Michael Hanke se sérií snímků českého šampiona v paraboxu Zdeňka Šafránka, který také reprezentoval Česko ve sledge hokeji na paralympijských hrách a jezdí i na handbiku.

Hanke, jehož fotopříběh skončil v kategorii druhý, ČTK sdělil, že je s výsledkem naprosto spokojen. Snímky se podle něj objeví asi na 110 výstavách po celém světě a snad podle něj povzbudí například ty, kterým se podobná věc stala, jelikož ukazují, že lze žít plnohodnotný život i přes zdravotní překážky. Hanke rovněž zdůraznil, že World Press Photo si udržuje prestiž mimo jiné tím, že vyhrávají fotografie s posláním.

Výherce hlavní ceny obdrží 10 tisíc eur a vítězné snímky budou k vidění na výstavách v mnoha zemích. Soutěže se zúčastnilo asi 4 700 fotografů s téměř 80 000 snímky.

Reklama

Doporučované