Hlavní obsah

V tunelu, kde začalo neštěstí. Bezpečná cesta ven neexistuje

Začátek Motolského potoka.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Seznamu se vydal k místu, kde se vstupuje do podzemí Motolského potka. V něm zaskočil proud vody čtveřici hledačů kešek.

Článek

Je to jedna z nejdelších podzemních štol v Praze a zároveň také jedna z nejnebezpečnějších.

Tunel Motolského potoka, v němž o víkendu velká voda zaskočila čtveřici mladých lidí, kteří tu hledali kešky, začíná už v Košířích u tamního rybníka. A to je také jediné místo, kde se dá do tunelu dostat.

Jeho návštěvníci se spouštějí u hráze rybníka přes přepad do asi čtyřmetrové hloubky. Pak už jim ve vstupu do tunelu nic nebrání.

Podzemí Motolského potoka prochází pod celým pražským Smíchovem a pro své návštěvníky se může snadno stát pastí. Přesně to se stalo nešťastné čtveřici. Ze čtyř hledačů přežili jen dva.

Potápěči ve štole motolského potoka.Video: Seznam Zprávy

Motolský potok jinak pramení na pražském Zličíně a je jen něco málo přes devět kilometrů dlouhý. Skoro polovina potoka, přes čtyři kilometry, ale vede právě pod zemí.

Do tunelů se potok přesouval postupně, jak se v devatenáctém a dvacátém století rozšiřoval pražský Smíchov a přilehlé čtvrti. Potok musel ustoupit nové výstavbě.

Hlavní nebezpečí pro návštěvníky tunelu znamená právě počasí. Kromě potoka je totiž do něho svedena dešťová kanalizace z velké části Smíchova. Může se tak velmi rychle zcela zaplnit vodou.

Jediná cesta ven ale vede na jeho začátku, přes přepad u hráze rybníka. Po celé délce tunelu je sice řada různých chodeb a kanalizačních propustí vedoucích na povrch, jenže ty jsou buď zamřížované nebo jsou na nich těžké poklopy.

V dešti, obzvlášť když je silný, se tak z tunelu stává past, ze které nevede bezpečná cesta ven.

Reklama

Související témata:

Doporučované