Hlavní obsah

Ve fotbale prosakují tajemství Prokešovy kreditní karty. Nejen Berbr má k dispozici podobnou

Foto: Profimedia.cz

Podobně jako Michal Prokeš (vpravo) měli či mají „fotbalové“ kreditní karty k dispozici i odcházející generální sekretář Rudolf Řepka (vlevo) či uprostřed sedící moravský místopředseda Zdeněk Zlámal.

Reklama

Zjistili jsme, které další osoby mají k dispozici kreditní karty od Fotbalové asociace ČR či její obchodní společnosti STES. Na rozdíl od Michala Prokeše, ještě nedávno šéfa sportovně-technického úseku, prý všichni tito držitelé procházejí pravidelnou kontrolou. Prokeše před ní údajně chránil někdejší předseda Pelta.

Článek

Nepřehlédnutelnou vlnu vášní vyvolal nedávný odchod Michala Prokeše ze služeb Fotbalové asociace ČR. Svůj nesouhlas s jeho odstřihnutím vyjádřila i řada osobností, která pod jeho vedením pracovala u mládežnických reprezentací nebo u akademií. A to včetně Karla Poborského, Luboše Kozla, Jana Suchopárka a dalších.

Poté, co byl jejich protest zveřejněn i v médiích, reagoval Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR, prohlášením, ve kterém zmínil dva důvody Prokešova odchodu. Zaprvé jeho požadavek navýšení platu na 250 000 Kč měsíčně. A za druhé? „Dalším důvodem ukončení spolupráce s panem Prokešem bylo navíc i jeho porušení interních předpisů v nakládání s firemním prostředky, v tomto případě se konkrétně jednalo o nakládání s kreditní kartou STES,“ uvedl Malík.

Jak vysokou částku shledala kontrola náležitě nezdokladovanou, nechce nikdo oficiálně prozradit. A v zákulisí jsou zmiňovány různé sumy, v řádech statisíců i vyšších. Seznam se o způsobu používání takových karet a jejich kontrole na FAČR snažil zjistit víc.

„Některé osoby mají k dispozici kreditní kartu od Fotbalové asociace ČR, jiné od obchodní firmy STES. Karta není vázána na osobu, ale na funkci. Tedy na pozice statutárních zástupců, jimiž jsou předseda, místopředsedové, generální sekretář. A k dispozici ji mají i ředitelé či manažeři některých oddělení,“ říká Rudolf Řepka, který ve funkci generálního sekretáře FAČR skončí na přelomu roku.

Připomeňme, že předsedou asociace je Martin Malík, jeho místopředsedy Roman Berbr a Zdeněk Zlámal. Řepku, jehož nástupcem bude Jan Pauly, už jsme zmiňovali. Podobně jako Prokeš míval kartu k dispozici jeho předchůdce ve funkci Dušan Fitzel, stejně tak i někdejší manažer národního týmu Jaromír Šeterle.

Připomeňte si rozhovor právě s Jaromírem Šeterlem:

Podle informací Seznamu měl Michal Prokeš nastaven měsíční limit výběru 100 000 korun. Kartu dostal k dispozici v průběhu roku 2016.

K jakým účelům mu byla přidělena? „Michal Prokeš měl kreditní kartu společnosti STES za účelem realizace svých pracovních cílů v oblasti rozvoje mládežnického fotbalu. Všechny položky vyplývající z tohoto zadání měl následně obhájit a vyúčtovat, což se mu u některých konkrétních částek nepodařilo,“ vysvětluje oficiální stanovisko ze Strahova.

Na vysvětlenou: Seznam oslovil se žádostí o rozhovor na danou problematiku Libora Kabelku, finančního ředitele FAČR a zároveň i STES. Pan Kabelka si nechal otázky poslat písemně. Když přišly odpovědi, byl Seznam požádán, aby je prezentoval jako oficiální tiskové vyjádření společnosti STES.

Uvádí se zde, že Michal Prokeš byl řádně poučen, jak s kartou nakládat. Navzdory tomu vznikl schodek, jehož výši Strahov odmítá specifikovat. Na dotaz, jak často se kontroly hospodaření s kartami provádějí, přišla tato odpověď: „Tak jako v každé firmě, se kontroly hospodaření provádí měsíčně. U všech dalších pracovníků, s výjimkou pana Prokeše, byly a jsou plně funkční interní předpisy, které popisují, jak nakládat v tomto směru se svěřeným majetkem, a k žádným jiným podobným excesům tedy nedošlo.“

Michala Prokeše se zastal i ambasador akademií Karel Poborský. Připomeňte si jeho životní gól:

Ale proč se zrovna u Prokeše vše nekontrolovalo průběžně jako u jiných? „Michal Prokeš byl opakovaně vyzýván k doložení vyúčtování veškerých položek souvisejících s využíváním karty společnosti STES a z jeho strany byla společnost STES zároveň ujišťována, že vyúčtování od Michala Prokeše proběhne v pořádku. Když ale opakovaně na písemné výzvy pan Prokeš nijak aktivně nereagoval, předali odpovědní pracovníci celou věc řediteli finančního oddělení. Ani jeho opakované výzvy v celé věci ale posun nepřinesly, a tak se dostala celá záležitost až k představenstvu společnosti STES, které následně kartu zablokovalo. Je potřeba dodat, že celou zmíněnou pohledávku od pana Prokeše má STES řádně auditovanou a je v účetnictví vedena jako nedaňová položka.“

Pozoruhodná je na celé věci skutečnost, že takto popsaný proces vyhýbání se kontrole měl trvat přes dva roky. Což je v porovnání s obvyklými metodami kontroly v jiných firmách jen stěží pochopitelné.

Stanovisko ze Strahova to již nijak blíž nevysvětluje, proto nabízíme zákulisní, neoficiální verzi příběhu:

Už při svém nástupu na Strahov si Michal Prokeš nárokoval vyšší příjem, než mu tehdejší předseda Miroslav Pelta mohl poskytnout. Údajně mu tedy Pelta dal kreditní kartu s tichou domluvou, že v nakládání s ní má Prokeš zcela volnou ruku. A když se ve dveřích objevil zděšený finanční ředitel Kabelka, měl prý od Pelty dostat pokyn, ať se o to nestará. Když pak Pelta v souvislosti se svým obviněním z dotačních machinací pozici šéfa svazu opustil, ztratil Prokeš krytí.

Připomeňte si, v jakých problémech se fotbal po Peltově obvinění ocitl:

Video: Luděk Mádl

Zda je tato pověst pravdivá, se nepodařilo potvrdit: Prokeš se nyní odmítá mediálně vyjadřovat, Miroslava Peltu se zastihnout nepodařilo. Ale tomu, že za celou věc přijal spoluzodpovědnost, by nasvědčoval dodatek pověsti. A sice, že zásadní část Prokešovy dlužné částky měl nyní právě Pelta dát k dispozici ze svého.

Jisté je, že kompletní sporná suma byla uhrazena. „Závazek vůči společnosti STES byl vložen v hotovosti přímo Michalem Prokešem na bankovní účet společnosti STES,“ píše se ve vyjádření adresovaném Seznamu.

Na dotaz, zda na Strahově uvažovali též o možnosti podat v celé věci trestní oznámení, přišla tato odpověď: „Představenstvo společnosti STES si nechalo vypracovat dvě nezávislé externí právní analýzy, jak v celé věci postupovat, výsledků a doporučení těchto zpráv se STES také striktně drží.“

Kromě Michala Prokeše odcházejí z FAČR i další osoby, které pracovaly v jeho úseku: Jiří Vorlický, Tomáš Maruška, Günter Bittengel mladší či Ondřej Lípa. Spekuluje se o odchodu Antonína Baráka, kouče týmu do 15 let a hlavního metodika projektu akademií.

Reklama

Doporučované