Hlavní obsah

Vědci se o východ Antarktidy nebáli. Teď zjistili, že taje rekordním tempem

Ledovce na Antarktidě tají rychlým tempem.Video: AP

 

Reklama

Doposud stabilní ledovce na východě Antarktidy tají – a led ztrácejí rychlým tempem. Zjistilo to detailní měření americké NASA. Vědci se domnívali, že klimatické změny ohrožují hlavně led západní Antarktidy a ledovce na východě kontinentu příliš neodtávají.

Článek

Nově detailně vypracované měření poukázalo na velkou ztrátu ledu za posledních deset let z masivního ledovce Totten o velikosti 5 215 kilometrů čtverečných, který se nachází na východu Antarktidy. Dokládá to změna rychlosti a výšky ledovce. Vědci doposud ledovce v této části kontinentu považovali za stabilní a zaměřovali se spíše na ledovce na západě Antarktidy, které rychle odtávají.

Již v předchozích letech vědci upozornili na zmenšení velikosti tottenského ledovce v důsledku zvýšené teploty oceánů. Pokud by se situace nezměnila a tento ledovec roztál, hladina moře by se zvýšila o více jak tři metry, uvedla NASA. „Totten je největší ledovec ve východní Antarktidě, proto přitahuje nejvíce pozornosti. Avšak po prozkoumání regionu, co dalšího se děje, zjistíte, že ostatní ledovce též tají,“ prohlásila odbornice na ledovce z NASA Catherine Walkerová na setkání Americké geofyzikální unie ve Washingtonu.

Výzkum zároveň odhalil zmenšení výšky ledovců v oblasti Vincennes Bay o 2,7 metru od roku 2008. Přičemž předchozí měření v těchto místech žádné změny výšky nezaznamenaly.

Profesor Martin Siegert z Imperial College London varuje, že v případě roztání všech ledovců, které se nacházejí na Antarktidě, by se hladina moře celosvětově zvýšila o více jak 60 metrů.

Situace však nemusí být tak tragická. Podle NASA záleží na rázu skalního podloží. Pokud je zvrásněné a země se postupně svažuje, působící třecí síly by zpomalily pád ledu do oceánu a i následné tání. V případě strmé a hladké skály by se potopení ledovce do vody urychlilo. O rázu podloží však vědci nemají dostatek informací, kvůli silnému ledovému příkrovu, který jim brání ve zkoumání.

„Musíme věnovat zvýšenou pozornost těmto ledovcům. Potřebujeme tak lépe zmapovat topografii a batymetrii v této oblasti,“ cituje The Independent glacioložku Alex Gardnerovou. „Jedině tak budeme schopni určit, zdali se při oteplení oceánu zrychlí i tání ledovců, nebo se stabilizují na skalním podloží,“ dodala Gardnerová.

NASA se tak chystá zahájit nový projekt na měření ledovců začátkem roku 2019. Vědci budou skrze satelit pozorovat změny v povrchové výšce ledovců, ledových příkrov a šelfových ledovců. Podrobný záznam bude zároveň obsahovat detailní informace o změně rychlosti ledu v následujících třiceti letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované