Hlavní obsah

Vedení Prahy těsně před volbami prodává lukrativní pozemek. Zájem mají dva miliardáři

Foto: Architekt Jakub Cigler, Seznam Zprávy

Tak by mohla vypadat vila miliardáře Marka Dospivy.

Reklama

Magistrát nabídl k prodeji lukrativní pozemek v pražských Dejvicích. Zájem projevili miliardáři Marek Dospiva a Pavol Krúpa.

Článek

Vedení Prahy chce těsně před komunálními volbami ještě prodat lukrativní pozemek.

Jde o parcelu v pražských Dejvicích o rozloze 4 350 metrů čtverečních, kterou si chtějí podle zjištění Seznamu koupit dva miliardáři: Spolumajitel Penty Marek Dospiva a Pavol Krúpa, který působí ve firmě Krupa Global Investments.

Možnost, že se tu rodinné domy postaví, se řeší minimálně již šestnáct let. Jenže před dvěma roky současní zastupitelé zrušili plán, že se v této lokalitě na zhruba 26 000 metrech čtverečních vybuduje více než dvacet rodinných domů. Nově si tu jen jeden z miliardářů postaví vilu.

Pozemek, který pražský magistrát nabídl k prodeji, leží v lokalitě Na Špitálce poblíž známé vilové čtvrti Hanspaulka. V okolí v minulosti bydleli známé osobnosti, třeba básník Jaroslav Seifert nebo herečka Lída Baarová.

Na které další pozemky v Praze si brousí zuby společnost Penta:

Jak se staví Praha.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Dospiva i Krúpa si chtějí na tomto pozemku vybudovat třípatrovou vilu. Výkresy, jak by mohla vypadat, již má k dispozici vedení magistrátu. Z domu by mohl mít jeden z nich dokonalý výhled na Prahu i Pražský hrad.

Majitelem pozemku se však stane jen ten, který vyhraje výběrové řízení. Dospiva nabídl Praze, že investuje do parku v okolí této parcely 44 milionů korun bez DPH. Krúpa pak o čtyři miliony méně. Kolik zaplatí za pozemek pro stavbu vily, budou spolu soutěžit ve druhém kole.

„Pan Dospiva se chce vrátit do lokality, kde dlouhou dobu žil a byl tam spokojený. Pokud v soutěži uspěje, chce si na pozemku postavit dům a podle pravidel soutěže na zbývajících osmdesáti procentech celkové plochy nechat vybudovat park pro veřejnost,“ řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

„Jde o soukromou investici pana Krúpy, proto se k této věci nebude blíže vyjadřovat,“ uvedla Krúpova mluvčí Barbora Hanáková.

Foto: Projekt Pavola Krúpy, Seznam Zprávy

Tento návrh vily a okolního parku poslal magistrátu Pavol Krúpa.

Radní se na prodeji neshodnou

Pražští radní se zatím nedokážou na prodeji pozemku shodnout. Třeba radní Karel Grabein Procházka (ANO), který má na starosti majetek města, připomíná, že původně se plánovalo v této lokalitě postavit více než dvacet domů.

Se současným plánem – prodejem zmíněného pozemku jedinému zájemci a vybudování parku v jeho okolí – radní Grabein Procházka podle svých slov souhlasí.

Jenže jeho kolegyně z koalice – náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice) – má opačný názor.

„Prodávat jakékoli lukrativní městské pozemky je holý nerozum. Výsledkem výprodeje pozemků z minulých let je to, že nemáme kde stavět nové školy, domy pro seniory a byty,“ uvedla Kolínská.

„Pozemek na Hanspaulce má zůstat ve vlastnictví města jako rezerva pro budoucí výstavbu domova pro seniory či jinou veřejnou službu,“ dodala.

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Pozemek Na Špitálce, o který mají zájem Marek Dospiva a Pavol Krúpa.

Vedle vily musí postavit park

Nabídky dvou miliardářů teď projedná majetková komise, poté musí prodej schválit ještě pražští radní a zastupitelé.

Komise však vedle nabídnuté ceny bude také posuzovat architektonickou studii, kterou museli oba miliardáři předložit.

Vedle vybudování své vlastní vily, musí totiž vítěz také zafinancovat stavbu přírodního parku.

Ten má být na okolním pozemku a jeho součástí by mělo být dětské hřiště a cvičební louka pro seniory. Cena jeho stavby by neměla přesáhnout 44 milionů korun bez DPH.

Reklama

Doporučované