Hlavní obsah

Vejce za 36 milionů. Plátno Josefa Šímy přepsalo žebříček nejdražších českých obrazů

Obraz Josefa Šímy Vejce se na pražské aukci vydražil za rekordních 36 milionů korun.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní dražební rekord v neděli padl na aukci 1. Art Consulting v pražském Topičově salonu. Za kladívkovou cenu 31 milionů korun se prodal obraz českého malíře Josefa Šímy z roku 1927 známý jako Vejce.

Článek

Vydražitelem a tedy novým majitelem obrazu se stal klient na telefonu. Ke kladívkové ceně 31 milionů musí ještě doplatit šestnáctiprocentní aukční poplatek a celkově tak zaplatí 35,96 milionu. To z obrazu známého pod jmény Vejce, Rovnováha, MZ či ML dělá letošního českého aukčního rekordmana.

„Je to zlomové dílo s velkým Z. Kdo zná dílo Josefa Šímy a promítne si jeho další vývojové fáze, tak vidí, že další tvorba se od tohoto obrazu odvíjí,“ zdůvodňuje vysokou cenu pořadatel aukce Jiří Rybář z 1. Art Consulting.

Plátno z roku 1927 se nejčastěji řadí mezi imaginativní malbu, na pomezí surrealismu. Dílo Šíma vytvořil v době, kdy spolu s několika mladými literáty a umělci v Paříži založil skupinu Le Grand Jeu, tedy Vysoká hra. Jejich programové cíle byly v mnohém podobné surrealistickému hnutí a obě skupiny po nějakou dobu pojily přátelské vztahy.

Nedělní výsledek aukce je zároveň nejvyšší historická částka za Šímův obraz, dosud byl nejdražším dílem tohoto autora Ateliér z roku 1934 vydražený předloni za 28,8 milionu korun.

Vejce od Josefa Šímy se naposledy dražilo před 14 lety. Tehdy za obraz nový majitel zaplatil necelých sedm milionů. Nynější vyvolávací cena 28 milionů (bez poplatku) tak byla čtyřnásobkem někdejší rekordní částky.

Nejdražším v Česku vydraženým dílem jsou nadále Protihodnoty Františka Kupky, prodané předloni za 62 milionů korun. Šímovo Vejce se v historické tabulce řadí na šesté místo, těsně za Šero v pralese od malířky Toyen. Tento obraz se loni vydražil za 36 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované