Hlavní obsah

Velmi chladná rána a žádné klasické babí léto. Co se děje s počasím?

Meteoblog Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předpověď na příští týden říká, že nejvyšší teploty vystoupají k patnácti stupňům, chladno už bude velmi citelné hlavně po ránu.

Článek

Poslední zářijové dny bývají spojeny s takzvaným babím létem, ale to se v jeho klasické podobě letos nedostaví. „Je to tak, obvykle bývá touto dobu babí léto, čili nad střední Evropou by se měla vytvořit samostatná tlaková výše, která by ovlivňovala počasí u nás. Letos je to ale jinak,“ říká meteorolog Petr Dvořák.

Počasí v České republice bude v příštích dnech určovat nejvíce rozsáhlá tlaková výše nad Britskými ostrovy, která k nám vysílá výběžky, kolem nichž ale do Česka bude pronikat chladný a studený vzduch.

Dlouhodobá předpověď na říjen

Současné počasí vydrží v Česku i v říjnu. První tři týdny bude týdenní průměr nejnižších nočních teplot kolem čtyř stupňů Celsia a týdenní průměr nejvyšších denních teplot kolem 14 stupňů, v posledním týdnu se mírně ochladí. Pršet moc nebude. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Rána už budou citelně chladná, čekejte teploty kolem nuly nebo lehce nad ní,“ předpovídá Dvořák. Ve vyšších polohách se objeví i první mrazíky.

Odpolední teploty vystoupají na 13 až 15 stupňů Celsia.

Tepleji by pak mohlo být o příštím volebním víkendu, ale modely, z nichž meteorologové vycházejí, se zatím nedokážou shodnout, takže na to, jak přesně bude během příštích dní, je třeba ještě pár dní počkat.

Reklama

Doporučované