Hlavní obsah

Venezuela poprvé v historii dováží ropu. Palivo chybí spolu s léky a potravinami

Venezuela poprvé v historii dováží ropu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Na rozdíl od ostatních ropných gigantů se Venezuela nachází v hluboké hospodářské, ekonomické a nyní už i ropné krizi. Podle mnohých zemí může pomoci pouze výměna vlády.

Článek

Venezuela, která je známá tím, že se na jejím území nachází největší zásoby černého zlata, je nucena dovážet barely lehké ropy. Denně ze ně utratí miliony dolarů. Většina ropy, kterou Venezuela disponuje, je surová. Musí být naředěna, aby z ní mohlo vzniknout palivo. V roce 2016 Venezuela poprvé dovezla ředidla. Od té doby se jejich počet vyšplhal na 200 tisíc barelů denně, většinou ze Spojených států.

Pokles v produkci začal v únoru, kdy se dovoz barelů vyšplhal až na 100 tisíc barelů denně. Výzkum venezuelské univerzity odhalil, že produkce ropy dosáhla nejnižšího bodu za posledních sedmdesát let. Podle odborníků se snížila o 40 procent. Venezuela, jejímž nejdůležitějším artiklem je ropa, se musí orientovat na export kvůli splacení dluhů Číně a Rusku.

Benzin, jenž kdysi stál jeden cent za litr, byl až doteď jedinou levnou komoditou, která ve Venezuele zbyla poté, co se země dostala do hospodářské i ekonomické krize. Z důvodu nedostatku léků a potravin opustilo Venezuelu odhadem deset procent jejích obyvatel. Většina z nich jsou mladí lidé.

Reklama

Související témata:

Doporučované