Hlavní obsah

„Veřejným nepřítelem číslo jedna je Soros.“ Maďarský střet o muže, kterým politici straší i v Česku

Obzor Filipa Horkého, tentokrát z Maďarska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mluví o něm řada politiků, lidí i aktivistů. George Soros je mužem, který je terčem řady politických útoků. V jeho rodné zemi jsme zjišťovali podrobnosti o jeho aktivitách a důvodech, proč obavy ze Sorose použila maďarská vláda ve své předvolební kampani. Podívejte se na další Obzor Filipa Horkého.

Článek

„V posledních pár letech pozorujeme v Maďarsku nárůst takzvaných neziskových organizací, které vytvořil a financuje pan Soros. On je mezi nimi takovou symbolickou osobou, těmto lidem jde o ovlivňování politického rozhodování, explicitně jim jde o politické cíle,“ tvrdí mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

„Mluvíme o mezinárodní organizaci a struktuře, která je silně financována panem Sorosem. Jen minulý rok převedl 18 miliard amerických dolarů ze svých hedge fondů a osobního vlastnictví na Open Society Foundations,“ obhahuje postoj maďarské vlády Kovács.

„Myslíme si, že pan Soros a jeho organizace představují nebezpečí nejen pro Maďarsko, jsou nebezpečím pro demokracii jako takovou,“ dodává mluvčí vlády, která utratila za reklamy namířené proti Sorosovi více než sto milionů euro. V reklamách se často mluví o migraci, kterou miliardář údajně podporuje a narušuje tím stabilitu v Evropě a v Maďarsku.

„Maďarská vláda svým velmi dominantním vlivem přispívá k nevyváženosti médií. Může vymývat mozky a u spousty občanů vyvolává pocit, že existuje řada vnějších a vnitřních nepřátel uvnitř Maďarska. Z pohledu nevládní organizace bych řekla, že jde především o snůšku lží,“ kritizuje tamější vládu zástupkyně maďarského helsinského výboru Márta Pardavi.

„Každá kritika nebo negativní názor z Evropské unie se snaží prezentovat jako součást Sorosovy kampaně,“ uvádí analytička think tanku Political Capital Edit Zgut. K takovým útokům prý stačí i každoroční zpráva Evropské komise o stavu maďarské ekonomiky.

„Neziskové organizace se snaží samy sebe popisovat jako nezávislé. Problémem je, že jasně propagují politickou agendu a hrají roli politického aktéra,“ tvrdí ředitel Centra pro základní práva Miklós Szánthó.

Podle novináře Vöröse z týdeníku Heti Válasz využíval maďarský premiér Orbán Sorosovy aktivity k útokům již v minulosti. V poslední době se útoky údajně stupňují.

Maďarský premiér Orbán se svojí stranou Fidesz o víkendu drtivě vyhrál parlamentní volby. Strana získala ústavní většinu.

George Soros do své nadace Open Society Foundations, kterou založil v roce 1979 a má více než čtyři desítky poboček po celém světě, vložil desítky milionů dolarů. Nadace pomáhá v řadě projektů v mnoha zemích světa.

V České republice působí nadace Open Society Fund Praha, která vznikla v roce 1992 a po dvacet let, tedy až do roku 2012, byla součástí mezinárodní sítě Open Society Foundations. Od roku 2012 do skupiny nepatří.

George Soros i OSF se stávají terčem hoaxů. V ČR například podle propagandistických webů dosadil Soros do pozice premiéra Andreje Babiše, aby proti němu o několik týdnů později organizoval protesty.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám tento návod.

Reklama

Doporučované