Hlavní obsah

Veteránem už po 15 letech služby? Ministerstvo chystá nový zákon

Foto: Jiří Meixner /iDNES.cz/, Profimedia.cz

Nová pravidla by se měla týkat bývalých příslušníků Policie České republiky, hasičského záchranného sboru, Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Reklama

Ministerstvo vnitra v čele s Janem Hamáčkem (ČSSD) chce zlepšit prestiž veteránů bezpečnostních sborů.

Článek

Bývalých policistů, hasičů, celníků, ale i příslušníků policejní inspekce nebo rozvědek. Právě jich by se měl týkat připravovaný zákon o veteránech bezpečnostních sborů. Kromě zvýšení prestiže si nová právní úprava klade za cíl i zavedení benefitů pro veterány zmíněných sborů. Ti dnes vesměs mají jako největší benefit výsluhy a mají možnost účastnit se významných akcí.

„Veteránům bezpečnostních sborů bude moci být poskytována zdravotní služba, například možnost zůstat registrován v péči služebního lékaře i po ukončení služebního poměru, a budou vytvářeny podmínky pro uspokojování kulturních, rekreačních a tělovýchovných potřeb a zájmové činnosti obsahově se vztahující k bezpečnostním sborům, například příspěvky na domácí a zahraniční rekreace, na ubytování v ubytovnách a zařízeních ministerstev nebo na lázeňskou léčebně rehabilitační péči nebo rekreační pobyt v zařízeních ministerstev, dále příspěvky na kulturu, tělovýchovu a sport, příspěvky na stravování; veteránům budou moci být rovněž věnovány dary při životním výročí nebo poskytnuta sociální výpomoc,“ píše se v návrhu zákona, který je v připomínkovém řízení.

Zmíněné benefity by ale neměly být nárokové. Ministerstvo vnitra předkládá několik návrhů toho, kdo by mohl být v budoucnu vnímán jako veterán. S tím souvisí i náklady na státní rozpočet. Variant je několik a všechny vychází z toho, že na každého bývalého člena bezpečnostních sborů by mohl stát vynaložit zhruba 1000 korun.

Ta nejnákladnější počítá s tím, že by se veteránem mohl stát ten, kdo odslouží 15 let, stát by to vyšlo podle Ministerstva vnitra na více než 23 milionů korun ročně. Skromnější je návrh, který považuje za veterána toho, kdo odslouží 25 let. Tato varianta by vyšla ročně státní kasu na bezmála 6 milionů. Výpočet ale vychází jen ze statistik počtu policistů a hasičů.

„Další finanční prostředky budou potřeba rovněž na benefity pro příslušníky Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Celní správy ČR a Vězeňské služby ČR. Tyto náklady nejsou v současné době vyčísleny,“ uvádí dokument z vnitra.

Na resortu by mělo navíc vzniknout i nové oddělení péče o veterány, které by podle předpokladů mělo vyjít v prvním roce své činnosti na zhruba 9 milionů korun.

Nová pravidla by v případě přijetí zákona mohla platit od 1. ledna 2021. Týkat by se měla bývalých příslušníků Policie České republiky, hasičského záchranného sboru, Celní správy České republiky, Vězeňské služby České republiky, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované