Hlavní obsah

Většinu domů, kde sídlila radnice Prahy 12, bude městská část pronajímat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Z budovy, kde dosud byly odbory školství a sociálních věcí úřadu Prahy 12, by měla být škola. Některé další objekty, kde sídlila modřanská radnice, se budou pronajímat nebo prodávat.

Článek

Úřad se totiž nyní stěhuje ze sedmi detašovaných pracovišť v různých částech Modřan do nové budovy radnice v ulici Generála Šišky. V objektu v ulici Čechtická mateřská škola a rovněž třídy pro žáky prvního stupně základní školy. Budovy v ulicích U Domu služeb a Cílkova si zatím Praha 12 ponechá a budou se pronajímat.

K pronájmu bude podle mluvčí městské části Ivana Nováková nabídnuté i dosavadní sídlo městské části v Pískové ulici. Ve spolupráci s magistrátem jej však chce Praha 12 v budoucnu přestavět na multifunkční budovu, kde by měl být velký sál pro pořádání kulturních a společenských akcí a městské byty. Další postup dostala za úkol rozpracovat městská Pražská developerská společnost (PDS). Podle dokumentu, který 14. června schválili pražští radní, by mohlo vzniknout asi 45 bytových jednotek. Z toho osm až deset bytů by si ponechala městská část a zbytek by výměnou za spoluúčast na přípravě a financování připadl magistrátu.

Dva domy v ulici Hausmannova, v nichž dosud byl odbor výstavby a živnostenský odbor, by se měly prodat firmě CS PRODUCTION. Ta za ně radnici nabídla 45 milionů korun. Prodej budou v úterý 22. června projednávat zastupitelé městské části. Cílem prodeje je získat peníze na financování stavby nové radnice a vrácení půjčky od hlavního města, jak Praha 12 v lednu uvedla v tiskové zprávě. Praha na stavbu půjčila 250 milionů, které musí Praha 12 vrátit do roku 2036, a poskytla dotaci 120 milionů korun.

Nová radnice, kam se od 1. června jednotlivé odbory úřadu stěhují, by měla Prahu 12 stát asi 617,8 milionu korun, což je největší investice Prahy 12. Podle Novákové stavební úpravy související se zbudováním radnice ještě pokračují.

Realizaci nové radnice zahájilo předchozí vedení městské části v čele s bývalým starostou Milanem Maruštíkem (ANO), kdy koalici tvořily hnutí a strany ANO, Změny pro Prahu 12 a ČSSD. Stavbu měly na starost firmy Geosan Group a Klement. Původní cena, které vzešla ze soutěže v roce 2017, byla 529,6 milionu korun. V novém sídle radnice bude kromě kanceláří úředníků a vedení městské části multifunkční sál s kapacitou 120 lidí. Některé kanceláře a prostory určené k podnikání chce městská část pronajímat.

V Praze 12 tvoří koalici zástupci Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených, starostou je Jan Adamec (Piráti). Praha 12, kde žije 56.617 obyvatel, zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.

Reklama

Související témata:

Doporučované