Hlavní obsah

Viceprezident Huawei pro Seznam Zprávy: Je jasné, že evropské 5G sítě stavět budeme

Rozhovor s viceprezidentem Huawei pro vnější vztahy Detlefem Eckertem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na barcelonském výstavišti tento týden v rámci Mobile World Congress mimo jiné zuřila velká lobbistická bitva. O to, kdo a jak se bude podílet na výstavbě rychlých mobilních 5G sítí. Tedy na asi největší současné globální zakázce.

Článek

Podobně jako u paralelně probíhajících obchodních válek jsou stranami tohoto sporu Spojené státy americké a Čína. USA vyloučily už loni čínské firmy v čele s Huawei z dodávek technologií pro stavbu sítí páté generace. Zdůvodňovaly to bezpečnostními riziky. Záhy se k nim přidala i Austrálie, Nový Zéland nebo Japonsko.

Momentálně to ale vypadá, že se situace začíná vyvíjet příznivěji ve prospěch čínského technologického giganta. Vidět to je na Evropě, kde sice úřady (včetně českého NÚKIB) vydaly varování ohledně čínských dodavatelů, operátoři ale s Huawei nadále spolupracují.

„Je jasné, že budeme stavět i v Evropě. USA jsou speciální případ, ale ve zbytku světa Huawei jedná s operátory. Ti navíc nyní přicházejí s povzbudivými prohlášeními, protože vědí, co od nás dostanou. Proto se mění i klima jak ve prospěch celého odvětví, tak ve prospěch Huawei,“ řekl na barcelonském výstavišti pro Seznam Zprávy viceprezident Huawei Technologie pro vnější vztahy Detlef Eckert.

Vysoký manažer čínské firmy odkazoval hlavně na barcelonské vystoupení generálního ředitele Vodafonu Nicka Reada. Ten naplno vyřkl stanovisko více operátorů ze starého kontinentu. Tedy, že bez Huaweie, který je na trhu největším a podle mnohých i nejvyspělejším hráčem, by se infrastruktura pro sítě 5G budovala jen velmi těžko.

Za nejbližší konkurenty Huawei jsou považovány skandinávský Ericsson a Nokia. technologie pro 5G dodávají i asijští ZTE a Samsung a americké Cisco. „Pro operátory i zákazníky by bylo odmítnutí zařízení od Huawei ve výsledku velmi drahé. Evropu by to dostalo do strukturální nevýhody a výstavbu 5G sítí zpozdilo pravděpodobně o dva roky,“ nechal se slyšet Read.

Zároveň řekl, že je potřeba hledat konkrétní důkazy o nebezpečí čínských technologií a ty potom analyzovat. Což je o poznání mírnější přístup než americké apriori vyloučení čínských firem z tendrů.

V posledních dnech se navíc Huawei už dohodl se státním operátorem ve Spojených arabských emirátech na vlastních dodávkách technologií pro 5G sítě. V Kanadě zase Huawei ohlásil výrazné posílení počtu zaměstnanců, což je považováno za předzvěst blížící se investice. Magazín WirtschaftsWoche zároveň přinesl zprávu o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová vyjednává s Čínou o dohodě o vzájemné „nešpionáži“, díky které by Huawei nebyl vyloučen z tendrů na 5G sítě.

Naproti tomu americká delegace v Barceloně svolala tiskovou konferenci, na které zástupce ministerstva zahraničí Rob Strayer apeloval na ostatní vlády, aby zakročily proti Huawei.

„Spojené státy žádají ostatní vlády i soukromý sektor, aby zvážili hrozbu představovanou Huaweiem a dalšími čínskými firmami. Čínské zákony totiž vyžadují, aby tyto společnosti bez jakýchkoli demokratických brzd a protivah pomáhaly obrovskému pekingskému bezpečnostnímu aparátu v přístupu k datům procházejícím jejich sítěmi a zařízeními instalovanými po celém světě,“ uvedl Strayer.

Huawei dlouhodobě kontruje tím, že nikdy tzv. backdoor umožňující špionážním službám přístup k cizím datům do infrastruktury neinstaloval a ani to neplánuje dělat.

Technologie 5G sítí je modernější verzí současné čtvrté generace, zvané též LTE. Vyznačuje se o jeden až dva řády vyššími rychlostmi a krátkou odezvou, neboli latencí. To má umožnit například rozvoj aut, která budou komunikovat i s infrastrukturou nebo náročnými aplikacemi na bázi virtuální či rozšířené reality.

První opravdové 5G sítě mají být spuštěny paralelně v Asii a Americe. „Technologie 5G sítí a celý ekosystém je připraven, může být nasazen hned teď. Komerčních 5G sítí se dočkáme letos, mnohem více jich potom bude spuštěno v roce 2020,“ komentuje to z pohledu Huawei viceprezident Eckert.

Už teď je jasné, že do Evropy dorazí pátá generace sítí později. Česko patří mezi země, kde se ještě musí vydražit frekvenční pásmo, ve kterém se bude 5G signál šířit. Aukce má začít v letošním druhém pololetí. Nejbližší možný termín pro spuštění 5G sítí je potom červenec 2020, kdy se uvolní dražené spektrum.

Očekává se ale, že k opravdovému celoplošnému spuštění sítí dojde později. Sami operátoři zatím nechtějí zveřejňovat ani odhady termínů.

Pro operátory stejně jako pro státní správu platí prosincové varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). To ukládá operátorům u technologií od Huawei a ZTE přepočítat analýzu rizik a na základě výsledku nastavit opatření. „Mezi ty může počítat změnu ve struktuře subjektu, změnu procesů, záměnu či výměnu technologií a v extrémním případě i změnu celého komplexu technologií,“ vysvětluje mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Operátoři zatím proto nechtějí konkrétně mluvit o tom, zda a jak pro 5G počítají i s čínskými technologiemi nebo to zkusí jinak. Český Vodafone se v tomto ohledu bez podrobnějšího komentáře odkazuje na výše zmíněné výroky globálního šéfa Nicka Reada.

Na skupinové úrovni se problematikou zabývá i T-Mobile. „V tuto chvíli skupina Deutsche Telekom vyhodnocuje rizika spojená s využitím jednotlivých technologií a v souvislosti s tím zvažuje upravit svou strategii v oblasti nákupu technologií. T-Mobile využívá strategii více technologických dodavatelů, Huawei je zatím jedním z nich,“ říká mluvčí českého T-Mobile Martina Kemrová. Dodává, že všechny technologie před nasazením procházejí běžnými penetračními testy, které dosud dopadly bez známek jakékoli zranitelnosti.

O2 ovládané tuzemskou skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se zatím také vyjadřuje spíše obecněji. „Na dodavatele bude samozřejmě probíhat výběrové řízení s řadou kritérií – kromě ceny to bude také technologické hledisko a v neposlední řadě bezpečnost,“ uvádí mluvčí operátora Lucie Jungmannová.

Zástupci operátorů navíc uvádějí, že není zcela jasné, zda se varování ohledně kritické infrastruktury vztahuje na tzv. rádiovou část sítě. Tedy na základnové stanice (BTS) a samotné vysílací antény. Právě v této části je přitom Huawei dominantní a zároveň její modernizace je potřeba k tomu, aby se rychlý internetový signál přivedený na stanici kabelem šířil do vzduchu.

Reklama

Doporučované