Hlavní obsah

Video, které položilo rakouskou vládu: Miliony na kampaň, státní zakázky Rusům, orbánizace médií

Části nahrávky, kvůli které rezignoval Heinz-Christian Strache.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

V Rakousku velmi rychle po zveřejnění tajně pořízeného videa z roku 2017 padla vláda a země směřuje k předčasným volbám. Nahrávka pochází z apartmánu na španělském ostrově Ibiza a zachycuje budoucího rakouského vicekancléře, jak se domlouvá na spolupráci se ženou, která je údajně neteří ruského oligarchy.

Článek

Několik částí údajně šestihodinového videa pořízeného skrytou kamerou zveřejnily v pátek německé weby německých novin Süddeutsche Zeitung magazínu Spiegel. Na nahrávkách je v bytě v konverzaci celkem pět lidí. Strache, jeho stranický kolega a iniciátor schůzky Johann Gudenus, Gudenusova žena Tajana, tlumočník a žena, která tvrdí, že je neteří ruského oligarchy, jenž chce v Rakousku významně investovat.

Postupem času se baví hned o několika výbušných tématech. Poté, co Ruska předloží plán investovat v Rakousku částku 250 milionů eur, Strache například uvede, že byl v Rusku několikrát a domluvil se tam na strategické spolupráci s poradci prezidenta Vladimira Putina.

Následně se baví o tom, že žena by mohla finančně pomoci Stracheho FPÖ v nadcházejících volbách (v roce 2017). Padají částky od půl milionu do 1,5 milionu eur. Tedy v přepočtu přibližně až 40 milionů korun.

Protislužba, kterou Strache na videu nabízí, spočívá v tom, že by po zvolení do vlády odebral státní zakázky na stavbu silnic rakouské společnosti Strabag a svěřil je firmě, kterou vybere ruský investor.

Dále se Strache s Ruskou baví o kontrole médií. O tom, že FPÖ by místo médií více vyhovoval maďarský orbánovský model. Tedy z veřejnoprávních médií udělat prostátní propagandu a soukromá média ovládnout pomocí spřízněných podnikatelů.

Žena na to Strachemu nahraje nápadem ovládnout největší rakouský bulvár Kronen Zeitung a skrz něj FPÖ mediálně podporovat. „Pokud nás budou noviny před volbami tlačit, můžeme mít ne 27, ale 34 procent,“ odpovídá na to se zalíbením v hlase (z tehdejší perspektivy budoucí, z dnešní už minulý) vicekancléř.

Sám Strache na sobotní tiskové konferenci omlouval své chování a promluvy tím, že byl opilý a že se snažil dělat dojem na atraktivní hostitelku. Zároveň pohrozil autorům a šiřitelům videa právním postihem. To nejdůležitější byla ale jeho okamžitá rezignace, která dala do pohybu velmi rychlý kolotoč vládní krize.

Kancléř Kurz totiž přijal rezignaci, už ale nikoli náhradníka Norberta Hofera. Raději ukončil koaliční spolupráci s FPÖ a požádal prezidenta Alexandera Van der Bellena o vypsání předčasných voleb. Prezident souhlasil.

Reklama

Související témata:

Doporučované