Hlavní obsah

Láva ze sopky Kilauea nemilosrdně trhá silnice. Nové video z Havaje

Podívejte se, co dokáže žhavá láva.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Výbuch havajské sopky provází mohutná oblaka sopečného prachu. Podle geologů je možné, že bude chrlit i obří kameny. Zatím nebyl nikdo zraněn.

Článek

Havajská sopka Kilauea po dvou týdnech vulkanické aktivity vybuchla a z jejího kráteru se do téměř desetikilometrové výšky vznesl mohutný oblak popela, který začal padat na obce v okolí. Podle americké geologické služby USGS nehrozí místním obyvatelům velké nebezpečí, neboť již dříve bylo evakuováno téměř dva tisíce lidí.

Vulkán může podle geologů chrlit mohutné kameny do bezmála kilometrové vzdálenosti. Podle USGS může sopka až do téměř kilometrové vzdálenosti vrhat kameny o velikosti osobního auta. Menší kameny pak mohou doletět více než deset kilometrů daleko.

Popel vystoupal přes devět kilometrů vysoko:

Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

Včerejší explozivní erupce trvala podle USGS několik minut a patrně ji způsobila pára, která se nahromadila uvnitř sopky a která pochází z podzemní vody ohřívané při současné vulkanické aktivitě. Obyvatelé okolí podle agentury AP hlásili popel snášející se na jejich domovy, jeho množství však podle geologů není nijak mimořádně velké.

Aktivita sopky Kilauea na ostrově Havaj, který je největší v havajském souostroví, je patrná už dva týdny. Národní park, kde se sopka nachází, je již téměř týden uzavřen kvůli obavám z výbuchu. Výzvu k evakuaci dostaly i další stovky lidí. Úřady z bezpečnostních důvodů nařídily také uzavřít několik areálů pro turisty.

Explozi mohou doprovázet rovněž silné otřesy země. S menší středeční erupcí bylo spojeno zemětřesení o síle 4,2 stupně, které nezpůsobilo žádné škody. Podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) neklidná Kilauea zatím letecký provoz na Havajských ostrovech neohrožuje. Hlášena nejsou ani žádná zranění či úmrtí.

Reklama

Související témata:

Doporučované