Hlavní obsah

Víkendové výkyvy počasí mají téměř sto obětí. V Asii zabíjí horko, v Africe záplavy

Víkendové výkyvy počasí mají téměř sto obětí.Video: Reuters

 

Reklama

Nejméně 18 lidí zahynulo při záplavách a prudkém větru v Somálsku a Džibutsku. Přes země nacházející se v Africkém rohu se o víkendu přehnal cyklon Sagar. Více jak 65 mrtvých si pak vyžádala vlna veder, která v uplynulých třech dnech zasáhla největší pákistánské město Karáčí.

Článek

Rozmary počasí trápí jižní Asii a severní Afriku. V Pákistánu zemřelo důsledkem horka více jak 65 lidí a v suchem sužovaném Africkém rohu zabily záplavy nejméně 18 lidí. Informoval o tom zpravodajský server BBC a agentury Reuters a AP.

Extrémní vedra v Pákistánu udeřila během muslimského postního měsíce ramadánu, kdy většina muslimů od úsvitu do soumraku nepřijímá jídlo ani nápoje. Město Karáčí navíc v posledních dnech postihly rozsáhlé výpadky dodávek elektrického proudu, takže na mnoha místech nefungovala klimatizace. Bylo tu přes 44 stupňů Celsia.

Místní nadace Edhi Foundation provozující záchrannou službu a márnice v Karáčí sdělila, že většina obětí podlehla úpalu. Jednalo se prý především o obyvatele chudých čtvrtí. Vládní úřady bilanci nepotvrdily.

Počet obětí podle Reuters zřejmě poroste, protože horka v oblasti pokračují.

V roce 2015 si vlna veder, která od poloviny června zasáhla jihopákistánské město Karáčí a jeho okolí, vyžádala 1250 obětí, převážně z řad starých a nemocných lidí. Provinční vláda ujistila obyvatele, že katastrofa z roku 2015 se již nebude opakovat.

Somálsko zase trápí následky cyklonu Sagar. Ten napáchal největší škody na severozápadě země, ze svých domovů uteklo až 1780 rodin.

Tropická cyklona se utvořila minulý týden nad vodami Adenského zálivu. V sobotu zasáhla pobřeží východní Afriky a celkem podle OSN způsobila problémy desetitisícům obyvatel.

Záplavy se po prudkých deštích vyskytly napříč oblastí Afrického rohu a voda zaplnila také ulice somálské metropole Mogadišo. Server BBC informuje o šesti obětech. Pohřešuje se také 40 rybářů, kteří byli na moři a neměli zprávy o blížící se bouři.

„Ze svých domovů kvůli bouřce uteklo 1780 rodin, 16 osob bylo zabito a nejméně 80 domů bylo zničeno,“ informovala o situaci v regionu Somaliland na severu Somálska Norská rada pro uprchlíky. Její oblastní ředitel Nigel Tricks uvedl, že šlo o největší bouři v regionu za posledních několik let.

Cyklon Sagar způsobil záplavy také v několika čtvrtích džibutské metropole Džibuti. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí ve městě zahynuli dva lidé.

Situaci zhoršil stav půdy po letech sucha. Ztvrdlá země nevsakuje dešťovou vodu snadno, což zvyšuje riziko bleskových záplav.

Reklama

Doporučované