Hlavní obsah

Ve štábu ANO se mluví o pokoře. Vládu sestaví jen těžko

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš vyhraje volby. Ale bude taky vládnout?

Reklama

aktualizováno •

Koalice SPOLU s Piráty a Starosty má podle předběžných výsledků ve Sněmovně většinu: 108 poslanců.

Článek

Andrej Babiš nevyhrál sněmovní volby. Jeho hnutí ANO skončilo těsně druhé s 27,2 procenty hlasů.

Na sestavení vlády to nebude stačit. Babišovi se nabízí spojení s SPD Tomia Okamury. Jenže hnutí by nyní mělo 72 poslanců, SPD pouze 20. Zatímco za koalici SPOLU s Piráty a STAN se podařilo získat většinu.

Babiš přitom už před volbami prohlásil, že v opozici být nechce. Raději by prý skončil s politikou. Proti koalici s Okamurou se také už dříve vyjádřili někteří politici ANO. „Pro mě je tento partner velmi těžko přijatelný,“ prohlásil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Do Sněmovny se pravděpodobně nedostane ČSSD ani komunisté, o které se ANO dosud opíralo. Neuspěla ani Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty – další hnutí, s nímž se býval mohl Babiš spojit.

„Opravdu jsem nečekal, že ČSSD bude mít ten výsledek tak těsný,“ připustil poslanec Radek Vondráček.

Víc než o celkovém vítězství se ve štábu ANO mluví o vyrovnanosti výsledků. A také o pokoře. „Vše je zatím předčasné, my jsme do toho šli s pokorou a s pokorou přijmeme výsledky. Vypadá to, že je to hodně vyrovnané. Nebudu teď zatím komentovat žádné koalice,“ uvedl Havlíček.

Uvidíme, co koalice

Podle Vondráčka je výsledek lepší, než se čekalo. „Po těch veletočích v preferencích je to velký úspěch,“ uvedl Vondráček.

Členové hnutí ANO už naznačují, že se pokusí rozklížit některou z opozičních koalic. „Zatím to vypadá, že nemáme většinu ve Sněmovně. Nemyslím si, že hnutí ANO zůstává osamoceno, uvidíme, jak budou fungovat strany, které se spojily do koalic,“ uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Na otázku zda bude ANO nabízet ostatním stranám post premiéra, členové hnutí nechtějí odpovídat. „Co se týče postu premiéra, to je na rozhodnutí pana Babiše,“ dodal Vondráček.

Reklama

Doporučované