Hlavní obsah

Vítr vyřadil i vysílače, lidé se nemohli dovolat. Proud dodaly agregáty

Foto: Shutterstock.cz/KPhrom

Ilustrační foto.

Reklama

Čtvrteční řádění živlů dopadlo i na telekomunikační společnosti. Část vysílačů přestala fungovat, operátoři se proto v terénu snaží o nápravu škod pomocí dieselagregátů.

Článek

Tornádo, které se prohnalo jižní Moravou, zasáhlo i operátory. Zanechalo po sobě desítky vyřazených vysílačů mobilního signálu, takzvaných BTS.

„Ještě večer jsme na Hodonínsko a Břeclavsko vyslali naše techniky, aby co nejdříve pomohli s obnovením služeb a usnadnili lidem v místě komunikaci se zástupci integrovaného záchranného systému nebo s jejich blízkými,“ uvádí tisková mluvčí O2 Kateřina Mikšovská. S postupem bouře zaznamenala telekomunikační společnost řadu výpadků.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když podle Mikšovské nejsou vysílače v jihomoravském kraji významně poškozené, situaci komplikují další škody způsobené tornádem.

„Největším problémem je přívod elektřiny. BTS sice mají záložní zdroje, ale po jejich vyčerpání nebylo na některých lokalitách možné dostat další dieselagregáty, především kvůli popadaným stromům nebo vedením,“ dodává Mikšovská. Technici O2 jsou ale v terénu a průběžně pracují na obnovení funkčnosti služeb.

Nezničené vysílače, které by byly kvůli výpadku elektřiny mimo provoz, jsme připojili na dieselové agregáty.
Ondřej Luštinec, mluvčí Vodafone

Zákazníkům O2 by tak měl být signál na většině míst dostupný, společnost spustila primárně vysílače 2G, aby si lidé mohli zavolat.

„Potíže ale mohou být v některých místech s kapacitou a lokálním přetížením sítě, protože volá v jeden čas mnoho lidí. Proto také řešíme prioritizaci v síti pro složky jihomoravských hasičů, “ dodává Mikšovská.

Klienti O2, kteří trvale žijí v postižených oblastech, nebudou muset do konce léta platit žádné poplatky za služby. „Finanční pomoc regionu nabídneme také prostřednictvím Nadace O2 a jejího Fondu pomoci,“ konstatuje Mikšovská.

Nejzasaženější je Hodonínsko a Břeclavsko

Telekomunikační společnost Vodafone hlásila až sto nefunkčních vysílačů napříč republikou.

„Nyní je to zhruba 70 vysílačů, většinou kvůli výpadku napájení. Nejpostiženější bylo a je Hodonínsko a Břeclavsko,“ říká Ondřej Luštinec, tiskový mluvčí Vodafone.

Dodává, že vysílače v obcích Hrušky a Moravská Nová Ves byly fyzicky zničeny. Do těchto obcí tak vyslali mobilní základnové vysílací stanice.

„Zároveň rekonfigurujeme naši síť, abychom pokryli postižené obce. Jde například o Moravskou Novou Ves. Obec Týnec už pokrytí díky dieselovému agregátu má,“ dodává Luštinec. Poškozený byl i vysílač v obci Lužice, ale dnes dopoledne se ho podařilo opět zprovoznit.

Technici jsou tedy v terénu a snaží se zajistit obnovu signálu.

„Nezničené vysílače, které by byly kvůli výpadku elektřiny mimo provoz a které jsou nutné pro pokrytí zmíněných nejpostiženějších oblastí, jsme připojili na dieselové agregáty, na které připojíme i ostatní vysílače v republice,“ popisuje Luštinec.

Vodafone hodlá lidem a firmám v nejvíce postižených oblastech nabídnout služby zdarma. „O další formě podpory v tuto chvíli ještě jednáme,“ říká Luštinec.

T-Mobile daruje pět milionů

Pomoc zasaženým lidem a firmám se rozhodla poskytnout i telekomunikační společnost T-Mobile, která na svém twitterovém účtu oznámila, že přes neziskovou organizaci Adra daruje pět milionů korun.

„Ve chvíli, jako je tato, je důležité jednat rychle, abychom naše zákazníky nenechali bez spojení s jejich blízkými. Proto již od včerejšího večera intenzivně pracujeme na tom, aby komunikace v zasažených oblastech byla co nejdříve bezproblémová,“ uvádí José Perdomo Lorenzo, generální ředitel T‑Mobile Czech Republic.

„Děláme, co můžeme, abychom alespoň částečnou měrou zmírnili dopady situace na dotčené rodiny a živnostníky. Proto jsme bez váhání spustili bezplatné volání, SMS a data,“ říká Lorenzo.

Reklama

Doporučované