Hlavní obsah

Vláda pacientům nepomáhá, léčebné konopí řeší špatně, kritizuje Babiše Vobořil

Vobořil kritizuje vládu kvůli konopí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nesystémové řešení a premiér v obklopení špatných poradců. Na vládu se valí ostrá kritika kvůli léčebnému konopí. Bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil kárá předsedu kabinetu Andreje Babiše za navrhovanou novelu. Podle něj totiž změna – i přes sliby premiéra – pacientům nepomůže.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem, aby bylo léčebné konopí hrazeno z veřejného pojištění. A to z 90 procent a s limitem 30 gramů měsíčně.

„Výsledkem zůstane stále vysoká cena pro invalidního důchodce na lůžku, ale limit 30 gramů měsíčně je pro skutečně nemocného uživatele naprostý nesmysl. Navíc úhrada 10 % ze strany pacienta, aby konopí neunikalo na černý trh, nedává s ohledem na obrovskou velikost černého trhu žádný smysl,“ uvádí Jindřich Vobořil v dopise adresovaném premiérovi.

Vobořil kárá premiéra i za pochybení jeho poradců, kteří podle něj situaci neřeší systémově. Bývalý protidrogový koordinátor přitom upozorňuje na řešení, která byla přijata už za jeho působení v expertní skupině. Té se před lety účastnil i současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v roli zaměstnance resortu financí.

„Pracovní skupina definovala jasné kroky vedoucí k dostupnosti konopné látky pro potřebné pacienty. Ty však byly všechny zastaveny tehdejším ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a nijak na ně současná vláda nenavázala a nedokázala uvést v praxi,“ napsal také v textu Vobořil.

Co přesně Vobořil a další experti navrhovali? Zaprvé změny v tendru pro domácí pěstitele, kterým by se vrátily náklady za produkci. Zadruhé nová legislativa, která by českým výrobcům umožnila konopí vyvážet do zahraničí. Za neméně důležité považuje Vobořil vzdělávání lékařů, aby se navýšil počet těch, kteří konopí předepisují. V neposlední řadě pak navrhuje plné hrazení konopí ze zdravotního pojištění.

Ministerstvo zdravotnictví si ovšem za navrhovanou novelou zákona stojí. A oporu podle jeho vyjádření našlo i u lékařů. „Úhradu léčby konopím z veřejných prostředků považují za žádoucí také lékaři. V dotazníku Státního ústavu pro kontrolu léčiv provedeného v prosinci 2018 úhradu léčebného konopí podpořilo 75 % z dotázaných lékařů. Kladně se k návrhu ministerstva postavila také Česká lékařská společnost J. E. Purkyně,“ napsal mluvčí ministerstva Jan Brodský.

Reklama

Doporučované