Hlavní obsah

Vnitro dokončilo bezpečnostní dotazník pro dostavbu Dukovan

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany

Reklama

Očekávaný bezpečnostní dotazník pro zájemce o dostavbu Dukovan je dokončen. Teď je na tahu Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Článek

Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) dokončilo práci na bezpečnostním dotazníku, který má předcházet tendru pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, a postoupilo jej Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. „Práce na něm je za ministerstvo vnitra hotová. I v anglické verzi jsou vypořádány připomínky, které měla bezpečnostní skupina,“ uvedla s tím, že informaci ministerstvo průmyslu obdrželo během čtvrtečního odpoledne.

Pod Hamáčkovým Ministerstvem vnitra funguje skupina složená z tajných služeb a dalších expertů, kteří dohlížejí na bezpečnostní rozměr tendru. V minulosti například prosazovali právě vyloučení Rusů, ale i Číňanů ze zakázky – z obavy, že účast v tendru posílí nepřátelské aktivity ze strany těchto nespojeneckých zemí. A teď ladili finální podobu bezpečnostního dotazníku.

Otázky týkající se majetkové struktury či plánovaných konsorcií a dodavatelskýh řetězců dostane trojice firem: severoamerický Westinghouse, francouzská EDF a korejský KHNP.

Stát z této „kvalifikace“ o stamiliardovou zakázku vyřadil Rosatom poté, co vyšlo najevo, že české úřady podezírají agenty ruské vojenské rozvědky z účasti na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Při incidentu zemřeli dva čeští muži. A ještě před tím, po diskuzích s opozicí, vláda vyloučila čínské zájemce.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček již v týdnu pro Seznam Zprávy uvedl, že jakmile na jeho úřad dorazí, obratem jej zašle investorovi, tedy skupině ČEZ. „Aby mohl být předán třem potenciálním uchazečům a přípustným dodavatelům jaderných technologií, které vláda schválila,“ uvedl.

Pak bude na tahu ČEZ - u něj by se měl dotazník „zdržet“ jen řádově několik dní.

„Po procesních úkonech na naší straně – projednání v orgánech ČEZ Dukovany II či právním parafování – zhruba do dvou dnů odešleme dopis s dotazníkem na tři potencionální uchazeče. Když potvrdí souhlas s podmínkami a zájem o účast v bezpečnostním posouzení, pak odešleme předběžnou poptávkovou dokumentaci,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dle středeční dohody ministra Havlíčka s opozicí by se měl v pátek posunout i další krok potřebný pro dukovanský projekt - nízkoenergetický zákon známý spíše jako „lex Dukovany“. Pokud vše proběhne dle dohody, měli by jej poslanci schválit i s pozměňovacími návrhy opozice, které mají rovněž bezpečnostní charakter. V rámci dohody by pak měl Senát během svého projednávání zákona přidat další bezpečnostní pojistku - tentokrát parlamentní.

Reklama

Doporučované