Hlavní obsah

Volební debakl zasadil ČSSD další finanční ránu. Dotace od státu se propadnou na třetinu

Foto: ČTK, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček musí přemýšlet nejen jak najít nové voliče, ale také kde sehnat peníze do prázdné stranické kasy.

Reklama

Příspěvky od státu už nestačí ani na běžný provoz ČSSD, která je zadlužená a ztrátová.

Článek

Víkendový volební debakl ČSSD je mimo jiné také další ranou do jejího už tak napnutého a ztrátového hospodaření. Ztracené mandáty zastupitelů a senátorů ji připraví o dalších deset milionů korun ročně na státních příspěvcích na činnost politických stran.

A to v situaci, kdy strana už nyní dluží 410 milionů korun, u banky má zastaveny nemovitosti po celé zemi včetně své centrály v Lidovém domě a hrozí jí v kauze Altner pokuta 338 milionů korun.

Sociálním demokratům prudce klesají příjmy několik posledních let – stejně jako volební zisky.

Video: Hodnocení voleb od předsedy Jana Hamáčka

Jan Hamáček ve volebním štábu v sobotu večer komentuje výsledek ČSSD ve volbách.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Už po prvním kole voleb do Senátu sociální demokraté přišli o osm senátorů, což ve stranické kase znamená minus 7,2 milionu korun. Roční příspěvek od státu na jeden poslanecký či senátorský mandát je 900 tisíc korun.

Ztrátu si ČSSD počítá i za Prahu. Za mandáty obecních a městských zastupitelů sice strany nic nedostávají, ale Praha, která má status kraje, je výjimkou. ČSSD se ale do zastupitelstva hlavního města tentokrát vůbec nedostala, nebude mít jediného zastupitele, takže si rovnou musí škrtnout příjem dvou milionů korun ročně, který dosud za svých osm zastupitelů inkasovala.

To, že tyto volby mohou být pro ČSSD osudové, bylo zřejmé už před začátkem hlasování.

S podobným úbytkem příjmů jako nyní, už má ČSSD zkušenost z minulých let.

Loni po říjnových volbách propadl počet sociálnědemokratických poslanců z 50 na 15. To je každoročně minus 31,5 milionu korun.

Rok před tím ČSSD po krajských volbách ztratila 80 zastupitelů, takže příspěvek na krajské mandáty se rázem propadl z 50 milionů na třicet.

Celkové státní dotace na činnost pro ČSSD se tak letos poprvé dostanou pod sto milionů korun. Ještě před pár lety přitom strana inkasovala až 280 milionů korun – ve volebních letech včetně příspěvků za hlasy.

To ilustruje hloubku propadu.

Kromě státních dotací, které podle výsledků a mandátů dostávají všechny politické strany, musí ČSSD spoléhat i na další příjmy. Nemá tolik sponzorů jako jiní, spoléhá proto hlavně na příspěvky od členů (16 milionů korun) a příjmy z pronájmu Lidového domu (17 milionů).

Sociální demokraté tak kromě přemýšlení, jak nalákat zpět voliče, čekají také další úspory. ČSSD ročně utratí kolem 150 milionů korun za běžný provoz strany. Už loni snížila počet zaměstnanců ze 150 na 115.

Například místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický proto navrhuje „zeefektivnit“ pronájem Lidového domu, kde by zeštíhlený stranický sekretariát mohl uvolnit část prostor – a ty by se pak daly pronajmout.

Reklama

Doporučované