Hlavní obsah

Volební lavička: Lídr kandidátky ODS v Praze Svoboda slibuje, že naučí policisty zdravit

Šestice lídrů pražských kandidátek debatovala ve speciálu pořadu V centru. Jaké jsou jejich názory na bezpečnost v ulicích?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo řešení parkování a dopravy by policisté měli dohlížet na klid v ulicích, shodují se uchazeči o primátorské křeslo v hlavním městě. V dalších bezpečnostních prioritách se ale lídři kandidátek rozcházejí.

Článek

Až 88 % pražských řidičů má denně problém se zaparkováním a třetina lidí vlastnících auto nemůže najít volné místo v modrých zónách, ačkoliv mají platné parkovací oprávnění. Vyplývá to z dubnového průzkumu STEM/MARK. Výsledkem toho jsou tak ročně desítky tisíc pokut a skoro 20 tisíc odtažených vozidel.

Policisté by se ale podle názoru většiny kandidátů na primátora hlavního města měli zaměřit daleko více na bezpečnost na ulicích, než vypisovat pokuty za špatné parkování.

„Strážníci by neměli věnovat tolik času dopravní agendě, ale více se soustředit na zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti,” uvedl Bohuslav Svoboda (ODS) pro projekt Volební lavička, který spustili výzkumníci a studenti z institutu CERGE-EI (Univerzity Karlovy a Akademie věd).

Jeho názor sdílí i lídr pražské kandidátky ANO Petr Stuchlík. „Městská policie by se měla soustředit na ochranu obyvatel, nikoli na pokuty za parkování,“ dodává.

Svoboda by ale mimo kompetencí policistů rád změnil i jejich chování. Chce je naučit zdravit. „Občané musí mít jistotu, že kterýkoli nejbližší policista je připraven je chránit. Pozdrav každého policisty na ulici i v kanceláři musí znít: Dobrý den, s čím vám mohu pomoci?“

Mimo bezpečnosti v ulicích akcentují uchazeči o primátorský post i ochranu před živelnými katastrofami nebo preventivní opatření proti výpadku elektřiny.

Už cvičení z roku 2014 ukázalo, že při blackoutu by Praze hrozil akutní nedostatek vody, lidé by mohli uvíznout v metru a problémy by měly i nemocnice. Hlavnímu městu navíc chybí velký záložní zdroj, který by nahradil dodávky elektřiny.

„Bezpečnost vnímáme komplexně. Budeme chtít zaručenou ochranu před blackoutem a dostatečný přístup k vodě pro všechny i v době krizových situací,” komentuje rizika Jakub Landovský (ČSSD).

Před úplným výpadkem elektřiny varuje i kandidát TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil. „Praha musí být připravena na živelné katastrofy i na úplný výpadek elektrické energie. Simulované cvičení před několika lety prokázalo, že Praha nemá zajištěny dodávky elektřiny, tepla či vody pro fungování základní infrastruktury města při tzv. blackoutu.“

Bezpečnost Pražanů chtějí Piráti a iniciativa Praha sobě zajistit tím, že budou řešit situaci bezdomovců. Praha poprvé počítala lidi bez přístřeší v roce 2010. V hlavním městě jich před osmi lety žilo zhruba čtyři tisíce. Podle odhadu organizace Pragulic je nyní bez domova v Praze až 15 tisíc lidí.

„Vyřešíme problémy lidí bez domova zavedením sociálních programů podle zkušeností a praxe z jiných měst. Umožníme jim dostat se z ulice a vrátit se do společnosti,“ navrhuje lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

Jan Čižinský (Praha sobě) chce jako primátor z ulic pomoci bývalým vězňům. „Snížíme také recidivu tím, že společně s Probační a mediační službou zřídíme dva probační domy v Praze. V nich se dočasně ubytují bývalí vězni namísto toho, aby spali v ulicích. Kromě bydlení jim pomůžeme nacházet práci - bydlení a práce je nejlepší recept k návratu do normálního života,“ uvádí Čižinský.

Jaké další konkrétní kroky pro větší bezpečnost v pražských ulicích navrhují lídři kandidátek?

Petr Stuchlík, ANO

„Rozdělíme Prahu na okrsky a každý okrsek dostane přiděleného strážníka, státního policistu a zastupitele městské části, ve které se bude okresek nacházet. Pražané budou moci kdykoliv kontaktovat všechny tři osoby na jejich telefonních číslech.“

Zdeněk Hřib, Piráti

„Podpoříme efektivní regulaci hazardu, která jej odstraní z okolí sociálně vyloučených lokalit a zároveň nezpůsobí bujení zdraví škodlivého nezdaněného nelegálního hraní.“

Jiří Pospíšil, TOP 09 a STAN

„Budeme i nadále zvyšovat počty strážníků v ulicích na úkor tzv. strážníků v nepřímém výkonu služby, tedy na služebnách.“

Jan Čižinský, Praha sobě

„V neosvětlených či nedostatečně osvětlených zónách se zaměříme na zavedení či na rozšíření veřejného osvětlení.“

Jakub Landovský, ČSSD

„Chceme lepší informovanost seniorů před praktikami šmejdů.“

Bohuslav Svoboda, ODS

„Musíme chránit ty, kdo dodržují pravidla, před těmi, kdo je porušují. Proto spustíme program ‚Znám svého strážníka‘, který občany efektivně propojí s těmi, kdo se starají o bezpečnost v jejich okolí. Každý Pražan má znát svého strážníka v oblasti, ve které žije.“

Reklama

Doporučované