Hlavní obsah

Vstoupit do KSČ? Emigrovat? Dějiny naší země jako přehlídka vážných osobních dilemat

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká autorská výstava s názvem „100PY“ a podtitulem „Sto let republiky očima pěti generací“ připomíná v plzeňském prostoru DEPO2015 100 let od založení republiky. Expozice ukáže, jak prošly malé i velké dějiny Plzní. Na přípravě se podílelo více než 20 umělců a odborníků i široká veřejnost, k vidění je do konce října.

Článek

100PY jsou vlastně tři výstavy v jedné. Jedna samostatná část výstavy přibližuje na historických faktech prostřednictvím fotografií, textů a archivních videozáznamů klíčové události posledních 100 let Československa a jejich projekci do událostí v Plzni.

Druhá část výstavy, zážitková, dodává historickým událostem osobní rozměr – na půdorysu pěti generací fiktivní rodiny Němcových bude mít návštěvník možnost sledovat v zážitkových expozicích osudy a dilemata, které tvořily „malé dějiny“ konkrétních lidí.

Třetí část výstavy se odehrává na nádvoří DEPO2015. Jako velké lapidárium ve veřejném prostoru ukáže sochy a další artefakty, které obraz doby krášlily nebo naopak strašily ulice a náměstí.

Průvodcem výstavou je plzeňský rodák, herec Václav Neužil. Ve videospotech uvádí každou z pěti zážitkových částí výstavy a pomáhá návštěvníkům klást si otázky o zlomových obdobích českých dějin. Výstava se koná v rámci projektu Plzeň 2018 „Kde domov můj“ a patří tak ke stěžejním akcím oslav 100. výročí založení Československa v Plzni.

100PY navazují na unikátní výstavu Plzeňské rodinné fotoalbum, pro kterou se v roce 2015 podařilo získat 4500 fotografií a s jejich pomocí pak dokumentovat běžný život obyvatel i velké dějiny. Výstava 100PY tento koncept rozšiřuje a dobové rodinné fotografie doplňuje o předměty každodenní potřeby, nábytek, oblečení, hračky nebo auta.

„Snažíme se, aby cesta blízkou historií byla pro návštěvníky plná zážitků i emocí, aby na ně působila atmosféra zlomových okamžiků tak, jak je v tomto městě prožívali blízcí dnešních obyvatel nebo dokonce oni sami. Právě proto velmi děkujeme všem, kteří zareagovali na naši výzvu a podělili se s námi o své fotografie, předměty i autentické příběhy,“ říká ředitel programu DEPO2015 a kurátor výstavy Jiří Sulženko.

Do výstavy 100PY přispěli také slavní a úspěšní žijící Plzeňané. Ve vitrínách tak lidé najdou pušku Kateřiny Emmons, rýsovací potřeby architekta Jana Soukupa, kostým herce Martina Stránského, sportovní náčiní Martina Straky nebo kopačku Pavla Horvátha. Unikátní bude také kolekce několika originálů uměleckých děl a artefaktů doby.

„Připomeneme klíčové osobnosti kulturní Plzně, jako byli a jsou Sutnar, Trnka, Skupa, nebo například kardinála Josefa Berana,“ prozrazuje kurátorka výstavy Kristýna Jirátová.

Reklama

Související témata:

Doporučované