Hlavní obsah

Vyšetřování sestřelení letu MH17 bylo jedno z nejtěžších, pomáhaly satelitní snímky, odposlechy a Facebook

Rusko komplikuje vyšetřování. Tomáš Etzler o vyšetřování sestřelení letu MH17.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezinárodní vyšetřovatelé dnes přišli s konkrétními jmény viníků pádu malajsijského letadla MH17 na Ukrajině, při kterém zahynulo 298 lidí. Postup vyšetřování i postavení Ruska okomentoval ve Večerních zprávách Televize Seznam český novinář Tomáš Etzler.

Článek

Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko budou souzeni z vraždy. Je na ně vydán mezinárodní zatykač.

„Vyšetřování trvalo 5 let. Bylo to jedno z nejkomplikovanějších vyšetřování, protože se jedná o válečnou zónu,” popisuje Tomáš Etzler, který se odvolává na informace přímo od vyšetřovatelů.

Sestřelení malajsijského letounu MH17 se stalo 17. července 2014 u vesnice Hrabove v Doněcké oblasti. Zahynulo při něm všech 298 cestujících a členů posádky.

Na vyšetřování se podílela například i investigativní skupina Bellingcat. „Vycházeli ze satelitních záběrů, z odposlechů telefonů, ze statisíců vzkazů na Facebooku,” doplnil Etzler.

Do mezinárodní vyšetřovací skupiny patří zástupci Nizozemska, Belgie, Malajsie, Austrálie a Ukrajiny. Jedním z výsledků vyšetřování bylo i určení místa výstřelu rakety země-vzduch Buk. Jednalo se o území ovládané ruskými separatisty. „Situaci komplikuje Rusko, protože odmítá komunikovat a spolupracovat. Dnes vyšetřovatelé opakovaně řekli, že Rusko o činu ví mnohé, jen to nesděluje,” uzavřel zahraniční zpravodaj a bývalý spolupracovník americké stanice CNN Etzler.

Vyšetřování bude dál pokračovat a vyšetřovatelé si vyžádají další svědky. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nad článkem.

Reklama

Doporučované