Hlavní obsah

Vzpomínky trenéra, který ve Švédsku cepoval novou českou hvězdu. Čím ho Pastrňák rozesmál?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Švédský trenér Daniel Eriksson vzpomíná na to, jak v Södertälje vedl vycházející českou hvězdu Davida Pastrňáka.

Reklama

David Pastrňák proniká mezi největší superstar hokejového světa. Dalším čtyřbodovým večerem se přilepil těsně za čelo bodování soutěže a oficiální web NHL jej srovnává s Jaromírem Jágrem. Cesta dvaadvacetiletého kluka z Havířova do velkého hokejového světa začala v šestnácti letech ve Švédsku: Zeptali jsme se na českou hvězdu trenéra, který ho tam cepoval.

Článek

Ač to velitelé českého hokeje neslyší rádi, kritici se shodují: Nebýt včasného útěku do Švédska, přišli jsme o velkou hokejovou hvězdu. David Pastrňák se dere mezi největší osobnosti NHL, v úvodu sezony svou dominancí šikanuje obrany soupeřů a sklízí obdiv zámořských médií i uznávaných spoluhráčů. S patnácti body po úvodních devíti zápasech se tlačí na čelo všech ofenzivních statistik a má našlápnuto k životní sezoně.

„Když koukám, jak hraje, vidím toho šestnáctiletého kluka tenkrát ve Švédsku. Pořád stejná hra, pořád stejné pohyby. Prostě se tím hokejem baví,“ říká Daniel Eriksson. Tenhle šestatřicetiletý trenér Pastrňáka provázel během jeho dvou klíčových let strávených ve Švédsku.

V rozhovoru pro Seznam Daniel Eriksson vzpomíná na okamžiky, kdy šestnáctiletý hokejista bez znalosti angličtiny přestoupil z Havířova a Třince do Södertälje, jeho souhru se švédským esem Williamem Nylanderem i momenty, kterými ho Pastrňák v kabině rozesmál. „Už tehdy bylo poznat, že má ten kluk v sobě něco extra,“ říká Eriksson.

Davida Pastrňáka jste vedl dva roky v týmu Södertälje. Můžete zpětně popsat jaký byl už tehdy hráč a jak na vás působí jako osobnost?

„Vidíte u něj spoustu podobností. Tak, jak se chová na ledě, takový je i mimo něj. Je plný radosti, hravosti a tvořivosti. Za tím prvním dojmem z kluka, který se pořád směje, je ale schovaná veliká oddanost hokeji. A spousta času investovaná do dalších a dalších extra tréninků.“

Při odchodu do Švédska přitom nebyl ve snadné pozici. Nebyl ani plnoletý, neuměl ani anglicky a do toho se vyrovnával se smrtí otce. Jak to zvládal?

„Jeho otec zemřel během léta po jeho první sezoně ve Švédsku. Samozřejmě to byl velice smutný okamžik, jako pro každé dítě, které přijde o svého rodiče. Já jako trenér a celá organizace jsme se snažili udělat všechno pro to, abychom ho v tomhle období podpořili. Nejvíce opory ale stejně získal u své maminky. Je to velice pyšná, silná a tvrdě pracující žena. Vynikající rodič, který Davidovi předal do života všechny důležité hodnoty.“

Podívejte se na rozhovor s Marcelou Ziembovou. Maminka Davida Pastrňáka ho poskytla Seznamu v průběhu jarního mistrovství světa. Vzpomínala v něm mimo jiné na těžké začátky velké sportovní kariéry.Video: Adam Sušovský

Lidé jej popisují jako velice veselého člověka, občas možná trochu roztržitého. Jak na Davida Pastrňáka vzpomínáte vy?

„Když přijel poprvé do Švédska, sedl jsem si s ním a vysvětloval mu náš systém. Na konci mítinku jsem se ho zeptal velmi jednoduchou angličtinou, jestli by dokázal sám sebe popsat, jaký je hokejista. David se svým typickým velkým úsměvem řekl: „Offense yes, defence big problem!” (Směje se)

To mu ale přece vyčítali i loni v Bostonu, že by měl na hře dozadu zapracovat.

„Na konci první sezony u nás jsem se ho ptal, jestli si občas zavolá s Jakubem Vránou. Dalším Čechem, který hrál tehdy za Linköping. To už mi řekl, s podstatně lepší angličtinou, že na začátku spolu probírali jen počet bodů v zápase. A že teď už je to nezajímá, že se navzájem ptají na to, kolik střel zblokovali.”

Mohli jste už tenkrát tušit, že z Davida Pastrňáka vyroste jedno z nejlepších pravých křídel v NHL?

„On v sobě má něco extra, to vidíte hned. Samozřejmě jsme věděli, že má potenciál stát se opravdu dobrým hokejistou. Ale že bude o pár let později, v pouhých dvaadvaceti, jedním z nejlepších? Tehdy mu bylo šestnáct. Kdyby to tehdy někdo řekl, lhal by. Je za tím spousta tvrdé práce v konkurenci spousty dobrých hráčů. Je těžké říct, jak dobrý každý z nich na konci bude. David to dokázal spojením extrémního talentu a tvrdé práce.“

Ve vašem týmu tehdy David Pastrňák nastupoval s Williamem Nylanderem, švédskou hvězdou Toronta. Dají se oba nějak porovnat?

„Oba tehdy začínali v jiných formacích. Ale později jsem zjistil, že nejlépe budou hrát pospolu. William byl v té době výkonnostně možná trošku před Davidem, ale nakonec to jsou stejně dva extrémně talentovaní hráči. Co je působivé, je způsob, jakým v NHL dnes hrají. Pořád stejně, pořád dělají stejné pohyby. Když je sleduji v NHL, vzpomínám si na ty šestnáctileté kluky, co hrají juniorský hokej v prázdné aréně ve Švédsku jen pro rodinu a své přátele. Samozřejmě se za tu dobu vyvinuli fyzicky i takticky, ale pohled na ně před šesti lety byl stejný jako dnes. Prostě se tím hokejem bavili.“

William Nylander do letošní sezony ještě nezasáhl. Stejně jako David Pastrňák se nemůže dohodnout na nové smlouvě. Zatímco Pastrňák loni smlouvu za šest milionů dolarů podepsal, aby mohl hrát. Agenti Nylandera dál požadují více peněz. Ve výsledku Nylander dosud do nové sezony nemohl naskočit. Co na to říkáte?

„Upřímně neznám všechny ty různé okolnosti kolem jednání o nových smlouvách, takže to nechci komentovat. Nicméně vím, že na konci dne oba milují, opravdu milují, hokej a vše kolem něj úplně stejně.

Reklama

Související témata:

Doporučované